• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Omvormer zonnepanelen

De omvormer voor zonnepanelen is het kloppend hart van je zonnepanelen installatie. Deze essentiële technologie speelt een cruciale rol bij het transformeren van de opgevangen zonne-energie in bruikbare elektriciteit voor jouw woning.

 

Met diverse opties, waaronder micro-omvormers zoals de geavanceerde Enphase, heb je nu de mogelijkheid om de efficiëntie en betrouwbaarheid van je zonnepanelen naar nieuwe hoogten te brengen.

Hoe werkt een zonnepanelen omvormer?

Een zonnepanelen omvormer is altijd nodig om de energie van de zonnepanelen om te zetten naar stroom. Een zonnepanelen omvormer werkt als volgt:

 

  1. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op.
  2. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Zodat de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen, gebruikt kan worden in huis.
  3. Elektriciteitsmeter registreert je verbruik. De omvormer zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom veilig kan gebruiken. Je elektriciteitsmeter registreert je stroomverbruik. Dat gebeurt met een eindstand of 2 tellers met de afname en teruglevering op het net.

Hoe kies je de juiste zonnepanelen omvormer?

Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen. Maar hoe kies je nu de juiste? Hieronder meer over de verschillen.

 

String omvormer

Bij een string omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of meerdere ‘strings’ of series aangesloten op een centrale omvormer. Om hoeveel strings het precies gaat, hangt af van het aantal panelen op je dak.

 

Power optimizer

Een power optimizer is een kleine omvormer die per zonnepaneel wordt geplaatst. Hierbij heb je alsnog een string omvormer nodig, zodat de opgewekte stroom wordt omgezet naar wisselstroom.

 

Hybride omvormer

Een hybride omvormer, ook wel Smart Inverter, maakt het mogelijk om de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan in een thuisbatterij.

 

Micro omvormers

Micro omvormers bieden een geavanceerd systeem waarbij elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd voor maximale energieopbrengst.

 

In tegenstelling tot string-omvormers, die de prestaties van alle panelen aan elkaar koppelen, zorgt de micro-omvormer ervoor dat elk paneel onafhankelijk werkt.

 

Dit betekent dat schaduw, vuil of problemen met één paneel de prestaties van de rest niet beïnvloeden. Hierdoor haal je het maximale rendement met je zonnepanelen.

 

Enphase micro omvormer

De micro omvormer van Enphase wordt gezien als een van de beste omvormers op de markt. Daarom is dit de omvormer die we bij SamenStromen gebruiken. De IQ7 en IQ8 serie van Enphase zijn hoogwaardige micro omvormers met 25 jaar productgarantie.

 

De micro omvormer wordt direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd en zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), waardoor het geschikt is voor gebruik in je woning.

 

De ware kracht van Enphase ligt in zijn intelligentie: elk paneel heeft zijn eigen omvormer, wat resulteert in individuele monitoring en optimalisatie. Als één paneel wordt beïnvloed, heeft dit geen invloed op de rest.

 

De Enphase micro omvormers hebben een laag uitvalpercentage, doordat ze achter de zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen weersomstandigheden.

 

Daarnaast zijn er geen kabels met hoge voltages aan gelijkstroom aanwezig in het systeem, waardoor het ook nog eens veiliger en betrouwbaarder is.

Kosten zonnepanelen omvormers

De kosten voor omvormers voor zonnepanelen variëren tussen de 800 en 1.200 euro excl. btw per omvormer inclusief plaatsing. Bij Samenstromen zitten deze kosten al verwerkt in het installeren van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen omvormers heb ik nodig?

Hoeveel omvormers je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en hoeveel je kunt besparen.

Nog geen zonnepanelen?

Met zonnepanelen bespaar je eenvoudig geld. Je wekt zelf energie op, zodra de zon ook maar iets schijnt. Zo word je energierekening lager. Bekijk direct wat het jou kan besparen en doe de bespaarcheck.

Veel gestelde vragen over omvormers

Wat is een omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat achter de zonnepanelen zit. Dit apparaat zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC). Zodat de opgewekte stroom bruikbaar is voor huishoudelijke apparaten en elektronica.

 

Hebben zonnepanelen altijd een omvormer nodig?
Ja, zonnepanelen hebben altijd een omvormer nodig. Een omvormer zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om naar bruikbare energie voor je huishouden.

 

Wat is het rendement van een omvormer?
Het rendement van een omvormer geeft aan hoe efficiënt het apparaat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Het wordt uitgedrukt als een percentage en ligt meestal tussen 90% en 98%.

 

Welke omvormer kiezen?
Het kiezen van een omvormer is afhankelijk van het maximale vermogen (Wp) van de zonnepanelen. Voor het maximale rendement kies je voor een omvormer die tussen de 90% en 110% van het maximale vermogen aan kan.

 

Bij het kopen van zonnepanelen van Samenstromen, leveren wij altijd de meest geschikte omvormer. Het aanschaffen van de omvormer zit bij ons bij de prijs inbegrepen.

 

Wat zijn micro-omvormers?
Micro-omvormers zijn omvormers die direct achter individuele zonnepanelen worden gemonteerd. Hierdoor wordt de opgewekte stroom van ieder zonnepaneel onafhankelijk geoptimaliseerd.

 

Dit zorgt voor het maximale rendement, ook als er een of een aantal zonnepanelen in de schaduw zitten. De micro omvormer zorgt ervoor dat schaduw geen invloed heeft op de andere zonnepanelen, waardoor je maximaal rendement behaalt.