• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Micro-omvormer

Voor het opwekken van zonne-energie heb je een omvormer nodig. Een micro-omvormer is een kleine kast die achter ieder zonnepaneel is geïnstalleerd. Op deze manier zet je de opgewekte stroom om in bruikbare stroom voor je huishoudelijke apparaten.

Wat is een micro-omvormer?

Micro-omvormers bieden een geavanceerd systeem waarbij elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd voor maximale energieopbrengst.

 

In tegenstelling tot andere omvormers, die de prestaties van alle zonnepanelen aan elkaar koppelen, zorgt de micro-omvormer ervoor dat elk zonnepaneel onafhankelijk werkt.

 

Dit betekent dat schaduw, vuil of problemen met één zonnepaneel de prestaties van de rest niet beïnvloeden. Hierdoor haal je het maximale rendement met je zonnepanelen.

Voordelen micro-omvomer

Het kiezen voor micro-omvormers heeft diverse voordelen voor jou en je zonnepanelen.

 

Maximale energieopbrengst

Micro-omvormers optimaliseren individuele zonnepanelen, waardoor je het hoogst mogelijke rendement uit elk paneel haalt. Geen last meer van schaduw of vuil op één paneel dat de hele installatie beïnvloedt.

 

Betrouwbaarheid en duurzaamheid

Weg met de centrale omvormer die na verloop van tijd kan slijten. Micro-omvormers gaan langer mee en verminderen het risico op storingen, waardoor zonnepanelen jarenlang probleemloos kunnen werken.

 

Monitoring en controle

Wil je altijd weten hoeveel energie je opwekt? Micro-omvormers bieden real-time monitoring, zodat je precies kunt zien hoe je installatie presteert via je smartphone of computer. Je hebt de touwtjes in handen.

 

Uitbreidbaarheid

Wil je je zonne-energiesysteem in de toekomst uitbreiden? Met micro-omvormers is dat een fluitje van een cent. Voeg gewoon extra panelen toe zonder je bestaande systeem te verstoren.

 

Veiligheid

Traditionele omvormers kunnen een potentieel veiligheidsrisico vormen. Micro-omvormers werken met lagere gelijkstroomspanningen, waardoor het risico op elektrische problemen wordt verminderd.

 

Geluidloos en efficiënt

Vergeet het zoemende geluid van oude omvormers. Micro-omvormers werken geruisloos en zijn uiterst efficiënt.

 

Nadelen micro-omvomer

Naast voordelen hebben micro-omvormers ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

 

Kosten

Micro-omvormers kunnen duurder zijn dan centrale omvormers. De initiële investering ligt hoger, wat de drempel voor sommige mensen kan verhogen.

 

Complexere installatie

De installatie van micro-omvormers is over het algemeen complexer dan die van centrale omvormers. Dit kan leiden tot langere installatietijden en mogelijk hogere installatiekosten als je een professional inhuurt.

 

Onderhoud en reparatie

Hoewel micro-omvormers over het algemeen betrouwbaar zijn, kan het onderhoud en de reparatie ervan ingewikkelder zijn dan bij centrale omvormers. Het kan meer tijd en moeite kosten om een defecte micro-omvormer te vervangen.

 

Compatibiliteit

Niet alle zonnepanelen zijn compatibel met micro-omvormers. Voordat je investeert, moet je ervoor zorgen dat je panelen geschikt zijn voor dit type omvormer, anders kan het zijn dat je je hele systeem moet aanpassen.

 

Beperkt vermogen

Als je een zeer groot zonne-energiesysteem hebt, kunnen micro-omvormers mogelijk beperkingen hebben wat betreft het vermogen dat ze aankunnen. In dat geval zou een centrale omvormer wellicht efficiënter zijn.

 

Afwezigheid van noodstroomvoorziening

In sommige gevallen bieden micro-omvormers geen noodstroomvoorziening. Dit betekent dat als het elektriciteitsnet uitvalt, je zonne-energiesysteem ook niet zal werken.

Micro-omvomer van SamenStromen

Bij het kopen van zonnepanelen van Samenstromen, leveren wij altijd de meest geschikte micro-omvormer. Het aanschaffen van de omvormer zit bij ons bij de prijs inbegrepen. Wij leveren de beste micro-omvormer uit de markt.

 

Enphase micro omvormer

De micro omvormer van Enphase wordt gezien als een van de beste omvormers op de markt. De IQ7 en IQ8 serie van Enphase zijn hoogwaardige micro omvormers met 25 jaar productgarantie.

 

De ware kracht van Enphase ligt in zijn intelligentie: elk paneel heeft zijn eigen omvormer, wat resulteert in individuele monitoring en optimalisatie. Als één paneel wordt beïnvloed, heeft dit geen invloed op de rest.

 

De Enphase micro omvormers hebben een laag uitvalpercentage, doordat ze achter de zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen weersomstandigheden.

 

Daarnaast zijn er geen kabels met hoge voltages aan gelijkstroom aanwezig in het systeem, waardoor het ook nog eens veiliger en betrouwbaarder is.

Veelgestelde vragen micro-omvormer

Wat is een micro-omvormer?
Een micro-omvormer is een klein apparaat dat de gelijkstroom (DC) van een individueel zonnepaneel omzet in wisselstroom (AC) die bruikbaar is voor huishoudelijke apparaten.

 

Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een string-omvormer?
Een string-omvormer verbindt een reeks zonnepanelen, terwijl een micro-omvormer is gekoppeld aan een enkel zonnepaneel. Dit betekent dat micro-omvormers de prestaties van individuele panelen optimaliseren, ongeacht de prestaties van andere panelen in het systeem.

 

Waarom zou ik kiezen voor micro-omvormers in plaats van string-omvormers?
Micro-omvormers bieden betere prestaties bij gedeeltelijke schaduw, flexibiliteit in systeemontwerp, eenvoudigere uitbreiding van het systeem, en ze bieden ook veiligheidsvoordelen doordat ze werken op lagere voltages.

 

Hoe lang gaat een micro-omvormer mee?
De meeste micro-omvormers hebben een verwachte levensduur van 20-25 jaar en worden vaak geleverd met een garantie van 10 tot 25 jaar.

 

Is de installatie van micro-omvormers ingewikkelder?
Nee, in feite kunnen ze de installatie vaak eenvoudiger maken, vooral op daken met meerdere oriëntaties of schaduwproblemen.

 

Hoe beïnvloeden micro-omvormers de efficiëntie van mijn zonne-energiesysteem?
Omdat elke micro-omvormer onafhankelijk werkt, kunnen ze de efficiëntie van elk zonnepaneel optimaliseren, wat leidt tot een hogere algehele systeemefficiëntie, vooral in minder ideale omstandigheden.

 

Kan ik de prestaties van mijn zonnepanelen volgen met micro-omvormers?
Ja, veel micro-omvormersystemen bieden gedetailleerde monitoring op paneelniveau, waardoor je de prestaties van elk individueel zonnepaneel in realtime kunt volgen.

 

Zijn micro-omvormers duurder?
Initieel kunnen de kosten van micro-omvormers hoger zijn dan die van string-omvormers, maar door de voordelen op het gebied van prestaties en levensduur kunnen ze op de lange termijn kosteneffectiever zijn.

 

Werken micro-omvormers met alle soorten zonnepanelen?
De meeste micro-omvormers zijn compatibel met een breed scala aan zonnepanelen, maar het is altijd goed om dit vooraf te controleren met de fabrikant of installateur.

 

Wat gebeurt er als één micro-omvormer defect raakt?
Als één micro-omvormer defect raakt, blijft de rest van het systeem normaal functioneren. Je hoeft alleen de defecte micro-omvormer te vervangen, wat een van de voordelen is van een modulair systeem.

Adviseur energie

Grip op je energie met het energieplan

Het totaalplaatje van het verduurzamen van jouw woning is ons uitgangspunt. Daarom hebben wij het energieplan in het leven geroepen.

Met een energieplan op maat nemen we je stapsgewijs mee bij het verduurzamen van je huis doormiddel van zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, dynamische energiecontract, slimme software, isoleren, verwarmen en koelen.

Zo zorgen we ervoor dat de verduurzaming van je huis toekomstbestendig is.