• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Alles wat jij moet weten over Wattpiek (Wp)

Geplaatst op 28 augustus 2023

Als je op zoek bent naar zonnepanelen. dan ben je vast de term “Wattpiek” (Wp) tegengekomen. Maar wat betekent dit precies en waarom wordt deze term of afkorting eigenlijk altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen?

 

Goed nieuws. In dit blog staat Wattpiek (Wp centraal) We leggen uit waarom het een cruciale rol speelt in de wereld van zonne-energie.

 

Wat is Wattpiek (Wp)

Wattpiek, afgekort als Wp, is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven onder standaard testomstandigheden.

 

Met andere woorden, het is de maximale hoeveelheid vermogen die een zonnepaneel kan genereren wanneer het wordt blootgesteld aan optimale omstandigheden van zonlicht en temperatuur.

 

Waarom is Wattpiek belangrijk?

Wattpiek is belangrijk bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen, om te zien welk zonnepaneel het beste presenteert/rendement voor jou en op jouw dak levert.

 

Een Wattpiek meet de piekprestatie van zonnepanelen. Dan gaat het om het hoogst mogelijke vermogen wat een zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Hiermee zie je dus het maximale vermogen van een zonnepaneel zien en kun je gaan vergelijken wat bij jou past.

 

Hoe hoger het vermogen (Wattpiek) van een zonnepaneel is, hoe meer stroom het paneel opwekt.

 

Wat is kWh?

Ook de term kWh komt vaak voorbij als we het hebben over zonnepanelen. Hoewel het misschien wel hetzelfde lijkt, is het toch iets anders dan een Wattpiek.

 

kWh staat voor Kilowatt Hour (Kilowattuur) Dit is het aantal Watt dat binnen één uur is opgewekt of gebruikt.

 

Hoeveel kWh je zonnesysteem opwekt en hoeveel je daar vervolgens van gebruikt, verschilt per huishouden. Met één kWh kun je bijvoorbeeld een wasje draaien of honderd keer je telefoon opladen.

 

Hoeveel kWh is 1 Wp?

In Nederland brengt 1 Wattpiek (Wp) gemiddeld 0,88 kWh per jaar op, uitgaande dat de zonnepanelen het meest gunstig liggen.

 

Hopelijk geeft dit een duidelijk beeld over de beschreven Wattpiek en kWh. Hierdoor kunnen we makkelijk laten zien wat een zonnepaneel van SamenStromen bespaart. Bij SamenStromen bieden wij zowel de Rec Alpha Pure R als de Rec Twin Peak aan.

 

De Rec Alpha Pure R heeft een Wp van 410, wat zorgt dat één zonnepaneel jaarlijks 0,88 kWh x 410 Wp = 360,8 kWh per jaar oplevert.

 

De Rec Twin Peak heeft een Wp van 400, waardoor één zonnepaneel jaarlijks 0,88 Kwh x 400 Wp = 352 kWh per jaar oplevert.

 

Wil je weten hoeveel geld jij kan besparen met onze zonnepanelen, doe de bespaarcheck.

 

Behoefte aan persoonlijk advies? Onze adviseurs nemen contact met je op en helpen je graag verder.