• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Ontdek de voordelen van een slimme laadpaal

Verlaag je energiekosten met slim laden

Geplaatst op 30 augustus 2024

Binnen het energieplan maken we gebruik van 7 slimme pijlers. Met slimme laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen laad je automatisch op de voordeligste momenten en vermijd je de energiepieken. De laadpaal kiest de beste momenten om je auto op te laden. In deze blog vertellen we je graag hoe slim laden werkt en hoe je eenvoudig en zorgeloos bespaart op je energiekosten.

Hoe werkt een laadpaal?

Met een laadpaal kan je de accu van je elektrische auto (EV) opladen. Een laadpaal voorziet je voertuig van stroom via het elektriciteitsnet. Dit proces verloopt eenvoudig: je verbindt je auto met de laadpaal en het opladen start direct. De snelheid waarmee je auto oplaadt, hangt af van zowel de capaciteit van de laadpaal als de interne lader van je auto. Hoe hoger de capaciteit, hoe sneller je batterij wordt opgeladen.

Wat is een slimme laadpaal?

Met een slimme laadpaal hoef je niet meer na te denken over goedkoop je auto opladen. Je slimme laadpaal weet precies wanneer de tarieven gunstig zijn en kiest voor jou de goedkoopste periode om je auto op te laden. Dit kan midden in de nacht zijn, maar ook wanneer je eigen zonnepanelen de meeste energie produceren. Dit is vooral interessant als je een dynamisch energiecontract hebt, waarbij de tarieven per uur kunnen verschillen.

Voordelen van slim laden

Slim laden biedt meer dan alleen gemak, het helpt je om optimaal gebruik te maken van je energiebronnen, terwijl je tegelijkertijd bespaart op kosten. Of je nu zonne-energie wilt benutten of simpelweg wilt profiteren van de laagste energietarieven, een slimme laadpaal maakt het mogelijk. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van slim laden voor je op een rij.

Kostenbesparing

Slim laden zorgt ervoor dat je altijd profiteert van de laagste energietarieven. Door te laden op momenten dat de stroom het goedkoopst is, bespaar je aanzienlijk op je energiekosten.

Efficiëntie

Met een slimme laadpaal hoef je je geen zorgen te maken over wanneer je het beste kunt laden. Het systeem regelt dit volledig automatisch voor je, waardoor je altijd met een volle accu vertrekt.

Gebruik van zonne-energie

Met zonnepanelen kan de slimme laadpaal ervoor zorgen dat je voertuig zoveel mogelijk met eigen opgewekte zonne-energie wordt opgeladen. Dit verlaagt niet alleen je energierekening, maar verkleint ook je ecologische voetafdruk.

Geen energiepieken

Door slim te laden vermijd je onnodige belasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Dit is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar draagt ook bij aan een stabieler en duurzamer energienetwerk.

Dynamic load balancing

Met dynamic load balancing ben je beschermt tegen overbelasting van je stroomvoorziening. Een laadpaal verbruikt namelijk veel stroom. Dit systeem zorgt ervoor dat de beschikbare energie in je woning optimaal wordt verdeeld over de verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld je vaatwasser en je wasmachine. Om overbelasting te voorkomen kan je laadpaal tijdelijk het laadvermogen verlagen.

Een rekenvoorbeeld

Stel je voor dat je jaarlijks 30.000 km rijdt met een elektrische auto. Afhankelijk van het type auto verbruik je gemiddeld zo’n 15 kWh per 100 km. Dat betekent dat je per jaar ongeveer 4.500 kWh aan stroom nodig hebt om je auto volledig op te laden. Hieronder geven we twee voorbeelden waarin we het verschil aangeven tussen laden bij een publieke laadpaal en een laadpaal aan huis.

Stroomkosten zonder slim laden:

De gemiddelde prijs per kWh bij een publieke laadpaal is €0,40 eurocent. De jaarlijkse kosten voor het opladen van je auto zijn dan als volgt:

  • 4.500 kWh * €0,40/kWh = €1.800,- per jaar

Stroomkosten met slim laden:

Met een slimme laadpaal kun je profiteren van de laagste energietarieven door bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens daluren te laden wanneer het tarief kan dalen tot €0,20 eurocent per kWh óf van zonne-energie. Met slim laden stel je de laadpaal zo in dat je altijd de voordeligste tarieven hebt. De jaarlijkse kosten voor het opladen van je auto zijn dan als volgt:

  • 4.500 kWh * €0,20/kWh = €900,- per jaar

Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een plek.

 

Wil je meer weten over hoe een slimme laadpaal in jouw situatie voordelen kan opleveren? Neem dan contact met ons op via 033 208 75 55 of klik hier om een aanvraag te doen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.

Slim dynamisch energiecontract

Slim contract met dynamische energie

Ontdek de voordelen van een slim contract. Met een dynamisch energiecontract kies je altijd de voordeligste momenten voor jouw energieverbruik.

Lees meer
Slimme laadpaal

Ontdek de voordelen van een slimme laadpaal

Wil je besparen op de kosten van het opladen van je elektrische auto? Ontdek hoe je slim kunt laden en altijd profiteert van de laagste prijzen.

Lees meer
Installatie thuisbatterij

Slim opslaan met een dynamisch energiecontract

Wil je meer controle over je energieverbruik en kosten besparen? Ontdek hoe je met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract slim je eigen zonne-energie opslaat.

Lees meer