• Persoonlijk advies
 • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
 • Betaal achteraf
 • Al 15.000 daken voorzien

De voordelen van een thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Geplaatst op 6 mei 2024

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. Op dit moment kunnen eigenaren van zonnepanelen nog voor de volle 100 procent salderen. Is het dan wel rendabel om nu een thuisbatterij aan te schaffen? In deze blog leggen wij uit hoe:

 • een thuisbatterij werkt;
 • de consument een thuisbatterij rendabel maakt;
 • je inkomsten genereert met een thuisbatterij en
 • hoe de toekomst eruit ziet op het gebied van zonne-energie.

 

De werking van een thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat jouw overtollige geproduceerde stroom op die je niet direct verbruikt. Zo kan je overdag zonnestroom opladen om dit vervolgens in de avond, wanneer je meer apparaten verbruikt, kan gebruiken. Veel thuisbatterijsystemen hebben slimme energiebeheerfuncties. Ze kunnen bijvoorbeeld verbonden zijn met het elektriciteitsnet en daardoor is er te anticiperen op gunstige tarieven. Hierdoor kan het systeem beslissen wanneer de thuisbatterij moet opladen of ontladen. Daarnaast kan een thuisbatterij fungeren als een noodstroomvoorziening, indien er sprake is van een stroomstoring.

Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Op dit moment is een thuisbatterij vooral rendabel in combinatie met een dynamisch energiecontract door slim gebruik te maken van de fluctuaties in energieprijzen gedurende de dag. We behandelen de volgende methodes:

 • goedkopere energieopslag tijdens daluren;
 • energieopslag bij overaanbod van duurzame energie;
 • inkomsten genereren door te handelen op de energiemarkt en
 • optimalisatie van zelfvoorziening.

Goedkopere energieopslag tijdens daluren

Met een dynamisch energiecontract variëren de energieprijzen gedurende de dag, waarbij ze lager zijn tijdens daluren (als de vraag naar energie lager is). Je kunt de thuisbatterij opladen tijdens de periodes wanneer de energie goedkoper is om dit vervolgens te gebruiken tijdens piekuren wanneer de energie duurder is.

Energieopslag bij overaanbod van duurzame energie

Eigenaren van zonnepanelen kunnen overtollige energie opslaan in de thuisbatterij. Als de zon overvloedig schijnt laad je de thuisbatterij op om dit later te gebruiken als de vraag hoger is. Zo lever je niet terug aan het elektriciteitsnet tijdens negatieve tarieven en hoef je geen terugleververgoeding te betalen.

Thuisbatterij

Inkomsten genereren door te handelen op de energiemarkt

Een aantal dynamische energiecontracten stellen je in staat om overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet wanneer de prijzen hoog zijn. Je laadt energie op in jouw thuisbatterij terwijl het aanbod hoog is voor een laag tarief, om dit vervolgens te verkopen als de vraag naar energie groot is voor een hoog tarief. Middels deze methode is het mogelijk om extra inkomsten te genereren.

Optimalisatie van zelfvoorziening

Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Je merkt niets van een overbelast netwerk aangezien je niet terug levert aan het elektriciteitsnet maar jouw thuisbatterij oplaadt. Bij stroomstoringen heb je daarnaast voldoende stroom om voor een korte periode de noodzakelijke huishoudelijke apparaten te gebruiken in huis.

 

De rentabiliteit van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren. Lokale energieprijzen, eigen energieverbruik, het aanbod van duurzame energiebronnen en specifieke kenmerken van een dynamisch energiecontract zijn een aantal factoren die je van te voren grondig dient te analyseren voordat je investeert in een thuisbatterij.

De prijs van een thuisbatterij

Veel consumenten denken dat een thuisbatterij al snel €10.000,- kost. Dan is het een forse investering om je huis te verduurzamen en is er sprake van een lange terugverdientijd. Wij installeren een Enphase 3,5 kW thuisbatterij al voor €3.500,-.

De toekomst van de thuisbatterij

De start van het afbouwen van de salderingsregeling is nog niet bekend. Zodra je niet meer volledig kan salderen wordt de thuisbatterij steeds lucratiever. Zo kan je alle opgewekte zonne-energie zelf gebruiken in plaats van terugleveren aan het stroomnet, waar je binnenkort een lager percentage voor terugkrijgt. Het biedt daarnaast meerdere voordelen. Je vergroot jouw verbruik van zelf opgewekte zonne-energie, je wordt minder afhankelijk van jouw energieleverancier en je blijft zonne-energie produceren ondanks netcongestie.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer