• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Opbrengst zonnepanelen winter

Haal het maximale uit jouw zonnepanelen in de winter

Wist je dat zonnepanelen ook in de wintermaanden energie kunnen opwekken? Het is een veelgestelde vraag: “Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?” Goed nieuws, want zelfs tijdens de koudste maanden kunnen zonnepanelen nog steeds behoorlijk wat stroom genereren.

Hoeveel kWh leveren zonnepanelen op in de winter?

Je vraagt je misschien af hoeveel kilowattuur (kWh) zonnepanelen in de winter kunnen produceren. Hoewel de opbrengst lager is dan in de zomer, kunnen zonnepanelen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie genereren. De exacte hoeveelheid hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je huis, de oriëntatie van de panelen en eventuele schaduw.

 

Gemiddeld genomen kunnen zonnepanelen in Nederland tijdens de wintermaanden ongeveer 10-25% van de energie opwekken die ze in de zomer produceren. Dit betekent dat als je zonnepanelen hebt die normaal gesproken 4.000 kWh per jaar opwekken, je in de winter nog steeds ongeveer 400 – 1.000 kWh kunt verwachten.

 

Om de winteropbrengst van je zonnepanelen te optimaliseren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze schoon zijn en vrij van sneeuw en ijs, wat ons brengt bij het volgende onderwerp.

Sneeuw op zonnepanelen

In de winter kan sneeuw een uitdaging vormen voor je zonnepanelen. Als je zonnepanelen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw, kunnen ze geen zonlicht opvangen en dus geen elektriciteit opwekken. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om dit probleem te vermijden.

 

Veeg de sneeuw weg
Zodra de sneeuw is gestopt met vallen en veilig te verwijderen is, kun je voorzichtig de sneeuw van je zonnepanelen vegen met een zachte bezem. Pas op dat je de panelen niet beschadigt. Het verwijderen van de sneeuw kan de opbrengst meteen verbeteren.

 

Gebruik een sneeuw beschermsysteem
Sommige zonnepaneelinstallaties zijn uitgerust met een sneeuwbescherming systeem dat helpt om de sneeuw automatisch van de panelen te verwijderen.

 

Wacht op de natuur
In veel gevallen zal de sneeuw vanzelf smelten zodra de zon begint te schijnen. Geduld kan ook een oplossing zijn.

Stroom opslaan in de winter

Nu je weet dat zonnepanelen in de winter stroom kunnen opwekken, wil je natuurlijk weten hoe je die energie het beste kunt benutten. Een goede optie is het opslaan van de opgewekte elektriciteit, zodat je er later gebruik van kunt maken, zelfs als de zon niet schijnt.

 

Een populaire methode om energie op te slaan is met behulp van een thuisbatterij. Deze accu slaat overtollige elektriciteit op die je zonnepanelen opwekken, zodat je deze kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen. Zo haal je het maximale uit je zonnepanelen, ongeacht het seizoen.

Zonnepanelen van SamenStromen

Onze hoge kwaliteit zonnepanelen worden gemaakt door REC uit Noorwegen. De kristallijn zonnepanelen zijn voorzien van “twin design”, waardoor het paneel optimaal rendement levert in de schaduw.

 

Wij hebben zoveel vertrouwen in onze zonnepanelen, dat wij een vermogensgarantie tot 92% na 25 jaar geven.

 

De REC zonnepanelen hebben dan ook niet voor niets in 2020, 2021 en 2022 de InterSolar Award gewonnen.

 

Wil je meer weten over zonnepanelen en hoe je ze optimaal kunt benutten, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om het meeste uit je zonnepanelen te halen, het hele jaar door!