• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Opbrengst zonnepanelen

Haal de maximale opbrengst uit jouw zonnepanelen

Zie jij je energierekening ook liever dalen dan stijgen? Overweeg je om duurzaam energie op te wekken, maar vraag je je af wat het echt oplevert? Ontdek hier wat de opbrengst van zonnepanelen kan zijn en waarom het een relevante investering voor de toekomst is.

Zonnepanelen opbrengst

Met zonnepanelen op je dak maak je een slimme keuze voor zowel je portemonnee als het milieu. Maar hoeveel kun je nou precies verwachten aan opbrengst?

 

Het antwoord is: dat hangt af van verschillende factoren zoals het type zonnepaneel, de hellingshoek van je dak en de hoeveelheid zonlicht. Gemiddeld kan een zonnepaneel in Nederland zo’n 250 kWh per jaar opleveren.

Opbrengst zonnepanelen kwh

Een typisch huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit. De zonnepanelen van Samenstromen zijn zo gemaakt dat ze jaarlijks tussen de 360 en 352 per zonnepaneel opleveren.

 

Door het hoge rendement van de REC zonnepanelen, ben je al met slechts 10 zonnepanelen helemaal onafhankelijk van het stroomnet.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Je zonnepanelen wekken het hele jaar door stroom op, waarbij de maanden mei, juni en juli het meest productief zijn.

 

De gemiddelde maandopbrengst in de zomer is zo’n 40 kWh per paneel. Hiermee wekken de zonnepanelen meer stroom op, dan dat je in de zomer verbruikt.

 

Het is zonde om deze opbrengsten van de zonnepanelen terug te leveren aan het stroomnet. Sterker nog, vaak kost dit geld. Kies voor een thuisbatterij, hiermee sla je de opbrengsten van je zonnepanelen op om later te gebruiken.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen is een belangrijke stap bij het evalueren van de efficiëntie en de potentie van een fotovoltaïsch systeem.

Verschillende factoren spelen een rol bij deze berekening. Allereerst is het vermogen van de zonnepanelen zelf een belangrijke factor. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en vertegenwoordigt het maximale vermogen dat een paneel onder de beste omstandigheden kan produceren.

 

Daarnaast is de locatie van het zonnepaneelsysteem van groot belang. De zoninstraling varieert afhankelijk van de geografische ligging, oriëntatie en helling van de panelen. Het aantal zonuren in een specifieke regio gedurende een jaar heeft een directe invloed op de totale opbrengst.

 

Het rendement van de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom, heeft eveneens invloed op de uiteindelijke opbrengst. Net als de veroudering van de panelen over tijd, die de prestaties kan verminderen.

Opbrengst zonnepanelen winter

In de wintermaanden ervaren zonnepanelen een verminderde opbrengst als gevolg van diverse factoren die de efficiëntie van energieproductie beïnvloeden. De belangrijkste factor is het verminderde aantal zonuren gedurende deze periode, waarbij kortere dagen en een lagere zonnehoek leiden tot minder direct zonlicht op de zonnepanelen.

 

Bovendien kan de aanwezigheid van bewolking en regen de hoeveelheid zonne-energie die de panelen bereikt, verder verminderen.

 

In de wintermaanden leveren zonnepanelen gemiddeld 15-20 kWh op, dat is ongeveer 30% van de maximale opbrengst.

Het regelmatig reinigen van de zonnepanelen van sneeuw en vuil kan helpen om meer zonlicht op te vangen. Waardoor je in de winter meer opbrengst haalt uit je zonnepanelen.

 

Daarnaast is het van belang dat zonnepanelen een optimale hoek hebben ten opzichte van de zon, om de opbrengsten te maximaliseren. Hoewel de opbrengst in de winter lager is dan in de zomer, kunnen moderne zonnepaneelsystemen nog steeds aanzienlijke hoeveelheden duurzame energie produceren.

 

Ondanks de seizoensgebonden variaties blijven zonnepanelen een rendabele investering voor hernieuwbare energieproductie gedurende het hele jaar.

 

Bekijk de REC zonnepanelen van SamenStromen en zie wat het jou kan besparen.

Adviseur energie

Grip op je energie met het energieplan

Het totaalplaatje van het verduurzamen van jouw woning is ons uitgangspunt. Daarom hebben wij het energieplan in het leven geroepen.

Met een energieplan op maat nemen we je stapsgewijs mee bij het verduurzamen van je huis doormiddel van zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, dynamische energiecontract, slimme software, isoleren, verwarmen en koelen.

Zo zorgen we ervoor dat de verduurzaming van je huis toekomstbestendig is.