• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Salderen en zonnepanelen

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

Geplaatst op 24 oktober 2023

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Zoals de plannen nu zijn mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee. Dat leggen we hieronder uit.

 

Afbouw salderen zonnepanelen
Salderen zonnepanelen

 

Hoe werkt salderen?

Zonnepanelen produceren stroom. De opgewekte stroom zal eerst al het directe verbruik in de woning dekken. Vaak produceren je zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever (verkoop) je aan het elektriciteitsnet. Als het donker is wekken je panelen geen stroom op, in dat geval koop je de benodigde stroom van het elektriciteitsnet.

 

Salderingsregeling zonnepanelen
Uitleg salderingsregeling zonnepanelen

 

De salderingsregeling houdt simpelweg in dat je de hoeveelheid stroom die je over het gehele jaar afneemt van het net, tegen hetzelfde tarief over het gehele jaar mag leveren aan het net. Verbruik je 3000 kWh, dan mag je 3000 kWh aan het net leveren en worden deze bedragen tegen elkaar weggestreept (oftewel gesaldeerd). Je betaalt per saldo nul euro. Lever je meer stroom aan het net dan je afneemt dan krijg je daar (nu en in de toekomst) een terugleververgoeding voor. Die vergoeding ligt momenteel (okt. 2023) op ongeveer 9 cent per kWh.

De energiemaatschappijen kijken over het hele jaar hoeveel er is afgenomen en teruggeleverd, de afrekening vindt dus ook per jaar plaats.

 

Overdag: je zonnepanelen wekken stroom op. Je gebruikt deze voor de apparaten in huis en het opladen van de auto.

 

’s Nachts: je gebruikt stroom die op dat moment niet wordt opgewekt, die haal je van het net.

 

Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog terug levertarief.

 

Saldering afbouwen 2025 t/m 2030
Afbouwen saldering zonnepanelen 2025 t/m 2030

 

Vanaf 2025 salderen

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is een voorstel, het moet nog door de eerste kamer en kan maar zo veranderen. De kans lijkt aanzienlijk dat de overheid de volledige saldering laat doorlopen tot 2026.

 

Jaar Percentage dat je mag salderen
2023 100 %
2024 100 %
2025 64 %
2026 64 %
2027 55 %
2028 46 %
2029 37 %
2030 28 %
2031 0 %

 

 

In de tabel zie je hoe de planning nu is om de saldering af te bouwen. In 2025 mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in kleinere stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is de salderingsregeling helemaal afgebouwd. Je krijgt dan de standaard terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Milieu Centraal rekent hiervoor momenteel met 9 cent per kWh.

 

Panelen terugverdiend voor het aflopen van de salderingsregeling!

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog sowieso tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Maar nog genoeg om je zonnepanelen terug te verdienen voordat de salderingsregeling is afgelopen! Dus investeer gerust vandaag nog in zonnepanelen en je geniet nog het langst van de salderingsregeling!

 

Tips voor na de salderingsregeling

Veel huishoudens verbruiken nu ’s morgens en ’s avonds de meeste stroom, met een piek later in de avond. Dit komt omdat we dan vaak de vaatwasser of wasmachine aanzetten. Zonder salderingsregeling moet je voor stroom die je ’s avonds gebruikt iets meer bijbetalen omdat de zon dan onder is.

Als er geen salderingsregeling meer is en je hebt zonnepanelen, is het zaak zo min mogelijk stroom aan het net te leveren. Dat kan je op twee manieren doen.

 

Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2031
Salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2031

 

  1. Slim inzetten

Maak gebruik van slimme apparaten of timers zodat je zoveel mogelijk stroom overdag verbruikt.

 

  1. Thuisbatterijen

Daarnaast is het interessant om een batterij aan te schaffen. Hier kun je het overschot van de opgewekte stroom overdag opslaan en gebruiken als het donker is. Zo bespaar je optimaal. We verwachten dat er een subsidieregeling komt voor batterijen.

 

Thuisbatterij slim inzetten
Thuisbatterij slim inzetten

 

Volgende stap

Neem contact op met één van de adviseurs van SamenStromen of mail naar [email protected] of lees onze special over de salderingsregeling, inclusief veelgestelde vragen.

 

Wat kan je besparen?

Vul nu gratis de besparingscheck in om te kijken wat jij kunt besparen.

 

 

 

Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen

Handelen op de onbalansmarkt met je thuisbatterij? Begin met een goed plan

Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen lijkt aantrekkelijk, maar kent risico's zoals slijtage, complexiteit en netbelasting.

Lees meer
Slim dynamisch energiecontract

Slim contract met dynamische energie

Ontdek de voordelen van een slim contract. Met een dynamisch energiecontract kies je altijd de voordeligste momenten voor jouw energieverbruik.

Lees meer
Slimme laadpaal

Ontdek de voordelen van een slimme laadpaal

Wil je besparen op de kosten van het opladen van je elektrische auto? Ontdek hoe je slim kunt laden en altijd profiteert van de laagste prijzen.

Lees meer