• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf

Salderingsregeling zonnepanelen

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Zoals de plannen nu zijn, mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen.

 

Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen (zoals de plannen nu zijn). Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Je zonnepanelen wekken stroom op zolang het licht is. Deze opgewekte stroom zal direct gebruikt worden voor stroom in huis, oftewel overdag draait je huis (meestal) volledig op je eigen opgewekte zonnestroom.

 

Vaak produceren je zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever (verkoop) je aan het elektriciteitsnet. Als het donker is, wekken je zonnepanelen geen stroom op, in dat geval koop je de benodigde stroom van het elektriciteitsnet.

 

De salderingsregeling houdt simpelweg in dat je de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net tegen hetzelfde tarief mag leveren (verkopen) aan het net. Verbruik jij 3.000 kWh, dan mag je 3.000 kWh aan het net leveren en worden deze bedragen tegen elkaar weggestreept (oftewel gesaldeerd). Je betaalt per saldo nul euro.

 

Lever je meer stroom aan het net dan je afneemt, dan krijg je daar (nu en in de toekomst) een terugleververgoeding voor. Die vergoeding ligt momenteel (oktober 2023) op ongeveer 9 cent per kWh.

Afbouw salderingsregeling

Afbouw salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling wordt stapsgewijs gedaan vanaf 2025. Waarbij ieder jaar een kleiner gedeelte gesaldeerd mag worden. Lees hieronder hoe de salderingsregeling vanaf 2025 verloopt.

 

Saldering tot 2025

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was om de saldering al vanaf 2023 af te bouwen. Maar dit is met 2 jaar uitgesteld, om eigenaren van zonnepanelen meer zekerheid te geven over hun investering.

 

Salderen vanaf 2025

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is een voorstel, het moet nog door de Eerste Kamer en kan maar zo veranderen. De kans lijkt aanzienlijk dat de overheid de volledige saldering laat doorlopen tot 2026. Hieronder zie je hoe de planning nu is om de saldering af te bouwen.

 

In 2025 mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in kleinere stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is de salderingsregeling helemaal afgebouwd.

 

Je krijgt dan de standaard terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Milieu Centraal rekent hiervoor momenteel met 9 cent per kWh.

Zonnepanelen terugverdiend voor het aflopen van de salderingsregeling

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Maar nog genoeg om je zonnepanelen terug te verdienen voordat de salderingsregeling is afgelopen! Dus investeer gerust vandaag nog in zonnepanelen en je geniet nog het langst van de salderingsregeling!

 

Na de salderingsregeling

Als er geen salderingsregeling meer is en je hebt zonnepanelen, is het zaak zo min mogelijk stroom aan het net te leveren. Dus gebruik je apparaten slim en waar mogelijk overdag als de zon schijnt.

 

Voor het restant is het tegen die tijd interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Hiermee sla je het overschot aan opgewekte stroom op, om dit op een ander moment te gebruiken. Zo blijven zonnepanelen ook na het afbouwen van de salderingsregeling nog interessant.

 

Het is nog niet bekend of er een subsidieregeling komt voor de thuisbatterij, maar wij verwachten van wel.

Kan ik salderen met mijn energiemeter?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken of jouw energiemeter geschikt is om gebruik te maken van de salderingsregeling. Het is belangrijk dat jouw energiemeter namelijk achteruit kan draaien, hiervoor heb je geen slimme meter nodig.

 

Onze adviseurs komen graag bij je langs om te zien of jouw meter geschikt is. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een beleid waarmee je de elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen kunt verrekenen met de elektriciteit die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hierdoor kun je besparen op je energierekening.

 

Hoe werkt de salderingsregeling?
Wanneer jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment gebruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit overschot wordt als het ware gecrediteerd op je energierekening en verrekend met de kosten van de elektriciteit die je afneemt wanneer jouw zonnepanelen niet voldoende elektriciteit produceren.

 

Geldt de salderingsregeling voor alle soorten zonnepanelen?
Ja, de salderingsregeling geldt voor alle zonnepanelen, of ze nu op je dak zijn geïnstalleerd of deel uitmaken van een zonnepark.

 

Zijn er beperkingen aan de hoeveelheid elektriciteit die ik kan salderen?
De hoeveelheid elektriciteit die je kunt salderen, is in principe onbeperkt. Het is echter afhankelijk van de capaciteit van je zonnepanelen en je eigen elektriciteitsverbruik. Wat leidend is, is de hoeveelheid stroom die je per jaar afneemt. Je kunt nooit meer salderen dan je hebt afgenomen

 

Wat gebeurt er als ik meer elektriciteit produceer dan ik verbruik?
Als je meer elektriciteit produceert dan je verbruikt en er geen mogelijkheid is om dit overschot te salderen, kan dit soms leiden tot een vergoeding van de energieleverancier.

 

Hoe lang blijft de salderingsregeling van kracht?
De salderingsregeling wordt stapsgewijs afgebouwd tussen 2023 en 2031. Na 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd.

 

Kan ik profiteren van de salderingsregeling als ik een elektrische auto heb?
Ja, als je een elektrische auto hebt en deze oplaadt met zelf opgewekte elektriciteit van je zonnepanelen, kun je ook profiteren van de salderingsregeling.

 

Moet ik belasting betalen over de besparing die ik behaal dankzij de salderingsregeling?
Nee, je hoeft geen belasting te betalen over de besparing die je realiseert door gebruik te maken van de salderingsregeling.

 

Kan ik de salderingsregeling combineren met andere subsidies of regelingen?
Ja, in veel gevallen kun je de salderingsregeling combineren met andere subsidies of regelingen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

 

Wat moet ik doen om van de salderingsregeling te profiteren?
Om van de salderingsregeling te profiteren, hoef je meestal alleen maar zonnepanelen te laten installeren door een erkende installateur. Zij zullen de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je van de regeling kunt profiteren. Het is wel belangrijk om je energieleverancier op de hoogte te stellen van je zonnepaneleninstallatie, zodat ze de saldering correct kunnen verwerken op je energierekening.