• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Handelen op de onbalansmarkt met je thuisbatterij?

Begin met een goed plan

Geplaatst op 24 september 2024

De ontwikkelingen op de energiemarkt rondom zonne-energie en thuisbatterijen gaan razendsnel. Met het beëindigen van de salderingsregeling vanaf 2027 en de overbelasting van het energienet, zoeken steeds meer mensen naar manieren om hun eigen opgewekte stroom optimaal te benutten.

 

Een thuisbatterij is hiervoor een slimme stap: je slaat de overtollige energie van je zonnepanelen op om die later te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt. Maar steeds vaker wordt de mogelijkheid genoemd om met je thuisbatterij  in energie te handelen op de onbalansmarkt. Dit lijkt op het eerste ogenblik een aantrekkelijke optie. Maar is dat het ook echt?

 

Hoe werkt handelen op de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is een dynamisch deel van de energiemarkt waar vraag en aanbod elkaar snel moeten vinden. Energiebedrijven kopen hier op het laatste moment stroom in om tekorten in het net op te vangen of overschotten te verkopen. Als particulier kan je, met een dynamisch energiecontract, ook handelen op deze energiebeurs. Zo kan je stroom inkopen en opslaan in een thuisbatterij als prijzen laag zijn en je opgeslagen energie verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Je thuisbatterij fungeert dan als de plek waar je je stroom tijdelijk opslaat, voordat je het weer verkoopt. Dat klinkt aantrekkelijk. Het wordt namelijk mogelijk om geld te verdienen door slim in te kopen en te verkopen en op die manier de terugverdientijd van je batterij te verkleinen. Maar er is een andere kant van de medaille, die vaak over het hoofd wordt gezien.

 

De nadelen van handelen op de onbalansmarkt

Hoewel het vooruitzicht om te verdienen op de onbalansmarkt interessant lijkt, zijn er een paar kanttekeningen waarvan je je bewust moet zijn.

  1. Overbelasting van het stroomnet: Door het heen en weer verhandelen van energie, ontstaan er schommelingen in vraag en aanbod, dit leidt tot hogere kosten voor onderhoud, beheer en balancering van het netwerk. Dat zorgt op de lange termijn voor inefficiëntie en hogere kosten .
  2. Versnelde slijtage van je thuisbatterij: Batterijen zijn ontworpen voor een beperkt aantal laad- en ontlaadcycli. Door intensief te handelen op de onbalansmarkt, gebruik je de batterij veel meer dan waarvoor hij normaal bedoeld is. En dat leidt tot snellere slijtage en kan de levensduur van je batterij aanzienlijk verkorten.
  3. Verlies van garanties: De garantie op een thuisbatterij hangt af van hoe vaak je deze oplaadt en ontlaadt. Als je de batterij vaak gebruikt voor handel op de energiemarkt, kan de garantie sneller verlopen.
  4. Complexiteit en risico’s: Handelen op de onbalansmarkt vereist kennis van de energiemarkt en de bijbehorende prijsschommelingen. Het is niet iets wat je er zomaar even bij doet; je moet weten wat je doet om daadwerkelijk voordeel te behalen. En zelfs dan blijft het een gok, want de prijzen op deze markt kunnen sterk fluctueren.

Houd energie onder je eigen dak

Bij SamenStromen geloven we in een duurzame, toekomstgerichte aanpak. In plaats van je te laten verleiden door de korte-termijnvoordelen van de onbalansmarkt, kijken we liever samen naar een goed doordacht energieplan dat past bij jouw situatie en behoefte. Voor nu en in de toekomst. We geven je richting in welke stappen je kan zetten om minder afhankelijk te worden én wat daarvoor de juiste volgorde is.

 

Onze prioriteit is om je energie onder je eigen dak te houden. Zo zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt van het energienet en niet afhankelijk bent van prijsschommelingen op de markt. Meer grip op je energieverbruik dus, lagere energiekosten en zonder de risico’s van markthandel. Bovendien verminder je de belasting op het energienet en behoud je de levensduur van je thuisbatterij. Winst voor iedereen!

 

Vraag een energieplan aan

Wil je meer weten over hoe je je energie onder je eigen dak kunt houden? Vraag dan vandaag nog een gratis en geheel vrijblijvend energieplan aan. Onze experts staan klaar om samen met jou de beste keuzes te maken, waar iedereen blij van wordt.

Slim verwarmen en koelen: bespaar energie en verlaag kosten

Slim verwarmen en koelen met duurzame systemen zoals warmtepompen en airco’s bespaart energie, verlaagt kosten en verhoogt woningwaarde.

Lees meer
Isoleren woning

Slim isoleren: de basis voor comfort en energiebesparen

Verhoog je wooncomfort en verlaag je energiekosten met slim isoleren binnen een compleet energieplan

Lees meer
Terugleverkosten zonnepanelen

Verbod op terugleverkosten voor eigenaren zonnepanelen in zicht: Tweede Kamer steunt voorstel

De Tweede Kamer wil een verbod op terugleverkosten. Ook zonder salderen blijven zonnepanelen een goede investering.

Lees meer