• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Zonnepanelen schoonmaken

Ga stralend de lente in!

Geplaatst op 15 maart 2024

Met de lente in aantocht en de zon die steeds krachtiger en langer schijnt is het hoog tijd om aandacht te besteden aan de reiniging van jouw zonnepanelen. In deze blog ontdek je of het al noodzakelijks is om jouw zonnepanelen schoon te maken, waarom het reinigen van zonnepanelen voor een hoger rendement kan zorgen en hoe osmosewater kan bijdragen aan het optimaal schoonmaken van jouw zonnepanelen.

 

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen vangen gedurende het hele jaar zonlicht op om elektriciteit op te wekken. In de loop van de tijd kunnen stof, vuil, vogelpoepen andere verontreinigingen zich ophopen op het oppervlak van de zonnepanelen. Op lange termijn kan dit leiden tot een afname van de efficiëntie en dus minder energieopbrengst. We raden aan om, indien nodig, zonnepanelen voor de start van de lente schoon te maken. Gemiddeld wekken jouw zonnepanelen namelijk 33% van het totale jaaropbrengst op in de lente. In 2024 loopt de lente van 20 maart t/m 21 juni!

 

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

De eerste jaren hoef je jouw zonnepanelen niet schoon te maken. Zonnepanelen hebben namelijk een speciale coating waardoor er een afweerstotende laag op het paneel zit. Bij een goede regenbui spoelt het vuil zich vanzelf van het oppervlak af. Houdt hierbij rekening dat de zonnepanelen minimaal in een hoek van 20 graden moeten liggen. Zie je na een loop van jaren een afname in de opbrengst? Dan kan het handig zijn om jouw zonnepanelen schoon te maken.

 

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Na een aantal jaar is het mogelijk dat jouw zonnepanelen een lagere opbrengst hebben. Zie je veel vuil op het paneel zitten, of is er net een stormbui met Sahara zand geweest? Dan is het aan te raden om jouw zonnepanelen schoon te maken. Het is verstandig om jouw zonnepanelen ’s ochtend of ’s avonds schoon te maken. Wanneer het water te snel opdroogt kan dit namelijk voor vlekken zorgen. Daarnaast worden zonnepanelen warm door de zonnestraling, waardoor het overdag te warm kan worden om de zonnepanelen schoon te maken.

 

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Indien je overweegt om jouw zonnepanelen schoon te maken geven wij graag een aantal tips. Allereerst is het van belang om jouw systeem uit te zetten. Daarnaast raden wij aan alleen het dak te betreden indien dit veilig kan. Kan dit niet veilig? Neem dan gerust contact op met een bedrijf die dit voor je kan realiseren. Denk hierbij wel goed na of het de investering waard is. Wegen de kosten op tegen de verbeterde opbrengst?

 

Osmosewater

Ben je van plan om zelf jouw zonnepanelen schoon te maken? Maak dan gebruik van osmosewater. Dit is gezuiverd water zonder kalk, nitraten of kalk. Zo worden jouw zonnepanelen optimaal schoon en blijven er geen resten of strepen achter die de opbrengsten verminderen.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer