• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Voorkomen van terugleverkosten

Geplaatst op 29 februari 2024

Nu de Eerste Kamer het voorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling heeft verworpen is de verwachting dat energieleveranciers terugleverkosten in rekening gaan brengen voor bezitters van zonnepanelen. In deze blog lees je waarom de salderingsregeling in het leven is geroepen, de argumenten van energieleveranciers om nu terugleverkosten door te berekenen en wat je kan doen om terugleverkosten te minimaliseren.

 

Doel van de salderingsregeling

In 2004 is de salderingsregeling in het leven geroepen als stimulans voor verduurzaming. De salderingsregeling zorgt ervoor dat bezitters van zonnepanelen ‘goedkoop’ opgewekte zonnestroom in de zomermaanden weg kunnen strepen tegen ‘duur’ ingekochte stroom in de wintermaanden. Nu het oorspronkelijke doel is bereikt en zonnepanelen relatief goedkoop zijn vindt minister Jetten het tijd om de salderingsregeling af te bouwen. Dit voorstel is recent door de Eerste Kamer verworpen.

 

Waarom energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen

Op dit moment moet je bij zes energieleveranciers terugleverkosten betalen, namelijk: Vandebron, Budget Energie, Greenchoice, OM Energie, Energie VanOns en Vrijopnaam. Het stroomnet raakt overbelast door de hoeveelheid stroom dat mensen terugleveren. De kosten die energieleveranciers hierdoor maken berekenen zij door aan hun klanten die in het bezit zijn van zonnepanelen. Op deze manier willen zij stimuleren om stroom direct te verbruiken én het stroomnet te ontlasten. Dit geldt alleen voor bezitters van zonnepanelen die een variabel of vast energiecontract hebben. Voor mensen met een dynamisch energiecontract worden geen terugleverkosten in rekening gebracht.

 

Wat houden terugleverkosten in?

Terugleverkosten zijn kosten die energiebedrijven in rekening brengen omdat je stroom teruglevert aan het net. Zodra je meer dan 5 kilowattuur teruglevert aan het net betaalt je terugleverkosten. Deze kosten zijn opgedeeld in schalen van 1.000 kilowattuur. De grens is 5.000 kilowattuur. Boven deze grens betaal je een vast bedrag. De hoogte van dit bedrag verschilt per energieleverancier.

 

Tips om terugleverkosten te minimaliseren

Direct opgewekte zonne-energie gebruiken helpt de energietransitie vooruit. Je levert minder terug aan het net, waardoor de belasting op het net minder zwaar wordt. Daarnaast daal je een aantal schalen indien je minder teruglevert en betaal je minder vaste terugleverkosten. Hieronder vind je een aantal tips om terugleverkosten te minimaliseren of zelfs géén terugleverkosten te betalen.

 

Direct verbruik

Om groene stroom optimaal te gebruiken raden wij aan om vooral huishoudelijke apparaten te gebruiken op momenten dat de zon volop schijnt. Denk hierbij aan een wasmachine, vaatwasser of een airco. Apparaten zijn steeds vaker slimmer te besturen zodat dit vooraf te programmeren valt. Daarnaast kan je jouw opgewekte zonne-energie ook direct verbruiken door jouw elektrische auto thuis op te laden aan de laadpaal.

 

Ligging zonnepanelen

De ligging van de zonnepanelen heeft invloed op het aantal kilowattuur dat je teruglevert. Gebruik je vooral veel stroom in de ochtend dan is het verstandig om jouw zonnepanelen, indien mogelijk, te richten op het oosten. Is het verbruik het hoogst op het midden van de dag, dan is een oost-west ligging de juiste oplossing. Als laatst zijn de zonnepanelen gericht op het westen ideaal als je vooral aan het einde van de middag stroom verbruikt. Zo verbruik je het meeste stroom direct en lever je minder terug.

 

Dynamisch afschakelen

Een thuisbatterij gecombineerd met dynamisch afschakelen zorgt ervoor dat je geen terugleverkosten meer hoeft te betalen. Met een thuisbatterij kan je jouw zelfconsumptie verhogen van 33% naar 66%. Gecombineerd met dynamisch afschakelen laad je eerst jouw thuisbatterij op. Is jouw thuisbatterij volledig opgeladen lever je niet terug aan het net maar produceren jouw micro-omvormers tijdelijk niet, totdat je meer verbruikt dan je op dat moment opwekt.

 

Behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Onze adviseur, Bart Bartelds, helpt je graag verder!

 

Slim dynamisch energiecontract

Slim contract met dynamische energie

Ontdek de voordelen van een slim contract. Met een dynamisch energiecontract kies je altijd de voordeligste momenten voor jouw energieverbruik.

Lees meer
Slimme laadpaal

Ontdek de voordelen van een slimme laadpaal

Wil je besparen op de kosten van het opladen van je elektrische auto? Ontdek hoe je slim kunt laden en altijd profiteert van de laagste prijzen.

Lees meer
Installatie thuisbatterij

Slim opslaan met een dynamisch energiecontract

Wil je meer controle over je energieverbruik en kosten besparen? Ontdek hoe je met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract slim je eigen zonne-energie opslaat.

Lees meer