• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Eerste Kamer stemt tegen het afbouwen van de salderingsregeling

Geplaatst op 19 februari 2024

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig. SamenStromen merkt dat consumenten hierdoor langer wachten om te investeren in zonnepanelen. Afgelopen week heeft de Eerste Kamer tegen het voorstel van demissionair klimaatminister Jetten gestemd om de salderingsregeling af te bouwen.

 

In dit artikel

  • Leggen wij uit wat het voorstel van de afbouw van de salderingsregeling inhoudt;
  • bespreken wij wat de gevolgen zijn voor bezitters van zonnepanelen;
  • geven wij de redenen aan waarom er tegen het voorstel is gestemd en
  • lees je waarom het juist goed is om nu te investeren in zonnepanelen.

Het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling

Het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling was als volgt: tot 2025 kan je stroom dat je teruglevert aan het net één-op-één wegstrepen tegen stroom dat je inkoopt op momenten dat je niet kan profiteren van zonne-energie. Vanaf 2025 bouwt dit jaarlijks af om vervolgens vanaf 2031 alleen nog een terugleververgoeding te krijgen. De kans is zeer aannemelijk dat de afbouw van de salderingsregeling een jaar later start, in 2026. Dit betekent dat je nóg een jaar volledig kan salderen. Let op: dit was het plan, voordat de Eerste Kamer vorige week mocht stemmen.

 

Afbouw salderingsregeling

 

Gevolgen voor bezitters zonnepanelen

Nu de salderingsregeling blijft bestaan betekent dit voor bezitters van zonnepanelen dat zij het recht behouden om teruggeleverde energie één op één weg te strepen tegen eigen energieverbruik. Een investering in zonnepanelen blijft daarom de komende tijd aantrekkelijk voor veel huishoudens dankzij een kortere terugverdientijd. De regeling zal op korte termijn niet veranderen.

 

Redenen om tegen de afbouw van de salderingsregeling te stemmen

De partijen die tegen het voorstel hebben gestemd geven verschillende redenen. Het eerst punt is dat men nog geen goed alternatief ziet als de regeling is afgeschaft. Daarnaast vragen zij zich af wat de consequenties zijn voor huurwoningen. Zijn zonnepanelen nog wel interessant voor verhuurders als de regeling is afgeschaft? Ook vinden de partijen dat zonnepanelen nu net bereikbaar worden voor mensen met een laag inkomen, en is dit niet het moment om de subsidie af te schaffen.

 

Verdien jouw zonnepanelen terug voordat de salderingsregeling is geëindigd!

Kies je nu voor zonnepanelen dan kan heb je jouw investering ruim op tijd terugverdiend voordat de regeling is beëindigd. Dat men mag blijven salderen verkort de terugverdientijd. Zelfs als de huidige salderingsregeling start in 2025 heb je jouw zonnepanelen terugverdiend voordat de salderingsregeling is geëindigd. Vanaf dan is het de zaak om jouw verbruik over een dag slim in te delen. Waarbij zo veel mogelijk geproduceerd stroom direct de huishoudelijke apparaten in gaat en je zo weinig mogelijk teruglevert aan het stroomnet.

 

Behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Onze adviseur, Bart Bartelds, helpt je graag verder!

Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Geplaatst op 6 mei 2024

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In deze blog leggen wij uit hoe.

Lees meer
Netcongestie

Omgaan met netcongestie

Geplaatst op 12 april 2024

Lees meer