• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Salderingsregeling zonnepanelen

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Zoals de plannen nu zijn, mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen.

 

Volgens deze plannen is het vanaf 2031 niet meer mogelijk om te salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Je zonnepanelen wekken stroom op zolang het licht is. Deze opgewekte stroom wordt direct gebruikt voor stroom in huis. Oftewel, overdag draait je huis (meestal) op je eigen opgewekte zonnestroom.

 

Vaak produceren je zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever (verkoop) je aan het elektriciteitsnet. Als het donker is, wekken je zonnepanelen geen stroom op. Daarom betaal je op dat moment van het elektriciteitsnet.

 

De salderingsregeling houdt simpelweg in dat je de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net tegen hetzelfde tarief mag leveren (verkopen) aan het net. Verbruik jij 3.000 kWh, dan mag je 3.000 kWh aan het net leveren en worden deze bedragen tegen elkaar weggestreept (oftewel gesaldeerd). Je betaalt per saldo nul euro.

 

Lever je meer stroom aan het net dan je afneemt, dan krijg je daar (nu en in de toekomst) een terugleververgoeding voor. Die vergoeding ligt momenteel (oktober 2023) op ongeveer 9 cent per kWh.

Afbouw salderingsregeling

Afbouw salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling wordt stapsgewijs gedaan vanaf 2025. Waarbij ieder jaar een kleiner gedeelte gesaldeerd mag worden. Lees hieronder hoe de salderingsregeling vanaf 2025 verloopt.

 

Saldering tot 2025

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was om de saldering al vanaf 2023 af te bouwen. Maar dit is met 2 jaar uitgesteld, om eigenaren van zonnepanelen meer zekerheid te geven over hun investering.

 

Salderen vanaf 2025

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is een voorstel, het moet nog door de Eerste Kamer en kan maar zo veranderen. De kans lijkt aanzienlijk dat de overheid de volledige saldering laat doorlopen tot 2026. Hieronder zie je hoe de planning nu is om de saldering af te bouwen.

 

In 2025 mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in kleinere stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is de salderingsregeling helemaal afgebouwd.

 

Je krijgt dan de standaard terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Milieu Centraal rekent hiervoor momenteel met 9 cent per kWh.

Zonnepanelen terugverdiend voor het aflopen van de salderingsregeling

Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. Maar nog genoeg om je zonnepanelen terug te verdienen voordat de salderingsregeling is afgelopen! Dus investeer gerust vandaag nog in zonnepanelen en je geniet nog het langst van de salderingsregeling!

 

Na de salderingsregeling

Als er geen salderingsregeling meer is en je hebt zonnepanelen, is het zaak zo min mogelijk stroom aan het net te leveren. Dus gebruik je apparaten slim en waar mogelijk overdag als de zon schijnt.

 

Voor het restant is het tegen die tijd interessant om een thuisbatterij aan te schaffen. Hiermee sla je het overschot aan opgewekte stroom op, om dit op een ander moment te gebruiken. Zo blijven zonnepanelen ook na het afbouwen van de salderingsregeling nog interessant.

 

Het is nog niet bekend of er een subsidieregeling komt voor de thuisbatterij, maar wij verwachten van wel.

Kan ik salderen met mijn energiemeter?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken of jouw energiemeter geschikt is om gebruik te maken van de salderingsregeling. Het is belangrijk dat jouw energiemeter namelijk achteruit kan draaien, hiervoor heb je geen slimme meter nodig.

 

Onze adviseurs komen graag bij je langs om te zien of jouw meter geschikt is. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling kun je de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen verrekenen met energie die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hierdoor bespaar je op je energierekening.

Hoe werkt de huidige salderingsregeling?

Wanneer jouw zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment gebruikt, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Jij ontvangt voor dit overschot een vergoeding.

Waarom SamenStromen?

  • 12+ jaar ervaring
  • 75.000 zonnepanelen geinstalleerd
  • 15.000 daken voorzien van zonne-energie
  • Klanten waarderen ons met een 4,9/5
  • We werken met lokale installateurs
Adviseur energie

Grip op je energie met het energieplan

Het totaalplaatje van het verduurzamen van jouw woning is ons uitgangspunt. Daarom hebben wij het energieplan in het leven geroepen.

Met een energieplan op maat nemen we je stapsgewijs mee bij het verduurzamen van je huis doormiddel van zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, dynamische energiecontract, slimme software, isoleren, verwarmen en koelen.

Zo zorgen we ervoor dat de verduurzaming van je huis toekomstbestendig is.