Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027
Lees wat dit voor jou betekent en wat je mogelijkheden na 2027 zijn.
De salderingsregeling houdt veel consumenten bezig. In het afgelopen jaar volgde nieuws elkaar snel op: eerst een wetsvoorstel om de regeling af te bouwen, in februari werd deze toch afgewezen en zou de salderingsregeling worden voortgezet. En inmiddels blijkt uit de nieuwe kabinetsplannen dat de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft.
In dit artikel
- Leggen wij uit wat het afschaffen van de salderingsregeling inhoudt;
- vertellen we wat de redenen zijn om de regeling af te schaffen;
- vertellen we wat de gevolgen zijn voor bezitters van zonnepanelen;
- lees je welke mogelijkheden er voor jou zijn.
Afschaffen van de salderingsregeling in 2027
Uit het nieuwe coalitieakkoord blijkt dat de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft. Door de salderingsregeling kan je met zonnepanelen je opgewekte stroom één-op-één wegstrepen tegen stroom dat je inkoopt op momenten dat je niet profiteert van zonne-energie. Wek je met je zonnepanelen meer op dan je verbruikt, dan gaat die overtollige stroom naar het net en krijg je daar een terugleververgoeding voor. Wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft, mag je je verbruik niet meer wegstrepen tegen je opgewekte stroom. Mogelijk kan je energieleverancier ook minder betalen voor stroom die je teruglevert aan het net. Het is nog niet duidelijk welke plannen het kabinet daarover wil maken.
Redenen om de salderingsregeling af te schaffen
De overheid ziet verschillende redenen om de regeling af te schaffen. Allereerst omdat mensen na de salderingsregeling energiebelasting gaan betalen, wat extra inkomsten zijn voor de overheid. Daarnaast is het overvolle stroomnet een belangrijke reden. Mensen stappen massaal over van gas naar elektriciteit, dus de vraag naar stroom neemt toe. Daarnaast hebben steeds meer mensen zonnepanelen, waardoor ze stroom terugleveren aan het net. Door dat toenemende verkeer raakt het stroomnet overbelast – en dat kan tijdens piekmomenten leiden tot stroomuitval. Door de salderingsregeling af te schaffen, worden mensen gestimuleerd om hun eigen opgewekte stroom meer zelf te gebruiken. Op dit moment gebruiken mensen maar 30% van hun stroom zelf, de overige 70% gaat terug aan het stroomnet. Wanneer mensen hun eigen stroom meer gebruiken, ontstaat er meer ruimte op het stroomnet.
Gevolgen voor bezitters van zonnepanelen
Afschaffing van de salderingsregeling betekent dat je straks geen recht meer hebt om je opgewekte stroom één-op-één weg te strepen tegen eigen energieverbruik. Dat betekent wanneer je stroom verbruikt op momenten dat je zonnepanelen niet opwekken, zoals de avond of vroeg in de ochtend, je daar de normale stroomprijs voor betaalt. Daardoor kan je duurder uit zijn.
Tips na de salderingsregeling
Gelukkig zijn er na de salderingsregeling mogelijkheden om optimaal te profiteren van je zonnestroom. We geven je een aantal tips:
- Gebruik je apparaten vaker overdag wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Dat is niet altijd makkelijk als je overdag niet thuis bent, maar ook daarvoor zijn mogelijkheden. Stel bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine in met een tijdsslot, zet je verwarming op afstand aan voordat je naar huis gaat, of gebruik slimme software om je apparaten aan te sturen.
- Sla je goedkope zonnestroom op voor later in een thuisbatterij. Zo hoef je je stroom niet direct overdag te gebruiken, maar bewaar je het beste voor later.
Behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Onze adviseur, Bart Bartelds, helpt je graag verder!