• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Al 15.000 daken voorzien

Energieplan voor bedrijven

Grip op je kosten, controle en continuïteit

Geplaatst op 15 mei 2025

Energieplan voor bedrijven: grip op kosten, capaciteit en continuïteit

Bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met energievraagstukken. De energiemarkt is grillig, het stroomnet loopt op veel plaatsen tegen zijn grenzen aan en wet- en regelgeving verandert snel. Ondernemers lopen het risico op hoge kosten, onvoorziene knelpunten of zelfs stilstand als zij hier niet op anticiperen.

 

Een energieplan biedt structuur en houvast. Het helpt bedrijven om energie slimmer in te zetten, kosten te beheersen en de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken. Bij SamenStromen ontwikkelen we energieplannen die praktisch uitvoerbaar zijn en aansluiten op de specifieke situatie van een organisatie.

Wat is een energieplan?

Een energieplan is een strategisch document dat inzicht geeft in het energieverbruik, de verduurzamingsmogelijkheden en de technische en financiële haalbaarheid van energiemaatregelen. Het plan geeft richting aan investeringen, voorkomt ad-hocoplossingen en bereidt een bedrijf voor op toekomstige ontwikkelingen zoals netcongestie en rapportageverplichtingen.

 

Bij SamenStromen werken we op basis van data en ervaring. We brengen de energiehuishouding van een bedrijf in kaart, onderzoeken waar besparing en optimalisatie mogelijk is en geven advies over maatregelen die het meeste rendement opleveren. Ook subsidiemogelijkheden worden meegenomen.

 

Waarom is dit het moment om te starten?

De noodzaak om actief met energie om te gaan wordt steeds groter. Er zijn een aantal ontwikkelingen die dit onderstrepen. In veel regio’s is het elektriciteitsnet overbelast. Dit betekent dat teruglevering van zonne-energie niet altijd mogelijk is of dat bedrijven vertraging oplopen bij het uitbreiden van hun aansluiting. Zonder plan is het lastig om hier tijdig op in te spelen. Daarnaast zijn de prijzen op de energiemarkt sterk afhankelijk van geopolitieke en economische factoren. Bedrijven met een dynamisch energiecontract kunnen daarvan profiteren, maar alleen als ze hun verbruik goed kennen en slim kunnen sturen.

 

Ook de maatschappelijke druk neemt toe. Steeds meer opdrachtgevers vragen om duurzaamheid in de keten en voor bepaalde sectoren geldt al een rapportageplicht voor CO2-uitstoot. Een energieplan helpt om hieraan te voldoen.

Tot slot zijn er aantrekkelijke subsidieregelingen, maar deze zijn vaak tijdelijk of beperkt beschikbaar. Ondernemers die zich goed voorbereiden hebben een grotere kans om in aanmerking te komen.

 

Wat bevat een energieplan voor bedrijven?

Een goed energieplan bestaat ut meerdere onderdelen. Wij combineren technische inzichten met slimme toepassingen.

 

Opwekking van eigen stroom

Door zakelijk zonnepanelen op je bedrijfspand te installeren kan een bedrijf een groot deel van het verbruik zelf opwekken. Ook als een bedrijf te weinig ruimte op het dak heeft is het mogelijk om energie op te wekken via een SolarCarport. Dit verlaagt de energierekening en maakt je als bedrijf minder afhankelijk van je energieleverancier. Ook bij stijgende tarieven blijven de kosten dan relatief stabiel.

Opslag van energie

Met batterijsystemen is het mogelijk om opgewekte stroom tijdelijk op te slaan. Dit is handig bij terugleverbeperkingen of wanneer de stroomprijs op een later moment gunstiger is. Ook in de winter, als er minder zonne-energie beschikbaar is, kunnen batterijen helpen om voordelig ingekochte stroom slim te gebruiken.

Laadbeheer

Veel bedrijven stappen over op elektrisch vervoer. Door het laden van voertuigen of machines af te stemmen op de beschikbare capaciteit en tarieven, kunnen piekbelastingen worden voorkomen en kosten worden verlaagd.

Slimme contracten

Met een dynamisch energiecontract kunnen bedrijven stroom inkopen tegen tarieven die per uur variëren. Dit vraagt om inzicht en flexibiliteit en kan bij goed gebruik een aanzienlijk bedrijfsvoordeel opleveren. Onze energiemanagaementsystemen helpen om hier automatisch op te sturen.

Inzicht in verbruik

Met een energiemanagementsysteem wordt het verbruik continu gemonitord. Hierdoor wordt snel zichtbaar waar verspilling optreedt en waar processen efficiënter kunnen. Dit zorgt niet alleen voor lagere kosten maar ook voor een hogere betrouwbaarheid van de bedrijfsvoering.

 

Hoe verloopt het traject?

We helpen je om slim energie op te wekken, op te slaan en te verbruiken. Door alle onderdelen binnen jouw energiesysteem goed op elkaar af te stemmen en deze slim aan te sturen ben je minder afhankelijk van het energienet, is er meer ruimte om uit te breiden of te verduurzamen, en kunnen vaak kosten worden bespaard. Dit doen we voor kleine en grote ondernemers, en voor bedrijventerreinen waar meerdere ondernemers samenkomen voor collectief voordeel. Daarbij kijken we naar technische mogelijkheden, rendement en de beschikbare subsidies.

 

Na goedkeuring begeleiden we het hele traject van ontwerp en installatie tot monitoring en onderhoud. Wij regelen alles via één aanspreekpunt zodat je als bedrijf niet met verschillende leveranciers hoeft te schakelen.

 

 

Thuisbatterij kopen? Adviesgesprek aan tafel

Thuisbatterij kopen? Radar waarschuwt voor opdringerige telefoontjes

Radar trok deze week aan de bel over opdringerige telefonische verkopers die gouden beloftes doen, vaak met een verborgen addertje onder het gras. Kreeg jij ook zo’n geweldige aanbieding voor een thuisbatterij aan de lijn? Lees dan eerst verder voor je ergens ja op zegt.   Wat speelt er precies? Consumentenprogramma Radar meldde deze week […]

Lees meer
Fronius batterijen Energieplan voor bedrijven

Energieplan voor bedrijven

Een slim energieplan voor bedrijven voorkomt verrassingen en ontdek de voordelen van een strategische aanpak.

Lees meer
Renon thuisbatterij

Stroomstoring Spanje 2025 | Voorkom uitval met een thuisbatterij | SamenStromen

Stroomstoring in Spanje laat kwetsbaarheid zien: tijd voor grip met een thuisbatterij Op maandag 28 april viel in grote delen van Spanje en Portugal de stroom uit. Huizen, bedrijven en zelfs het openbaar vervoer kwamen abrupt tot stilstand. De oorzaak? Een storing in het Europese hoogspanningsnetwerk die zich razendsnel verspreidde. Dit incident legt opnieuw bloot […]

Lees meer