• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Bij deze weersomstandigheden leveren zonnepanelen de meeste energie op

Antwoord: een mooie lentedag!

Geplaatst op 17 april 2023

Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Maar wist je dat de hoeveelheid energie die je zonnepanelen produceren, afhankelijk is van de weersomstandigheden? In dit artikel lees je bij welke weertypes zonnepanelen de meeste energie opwekken.

 

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor iedereen die graag wil bijdragen aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd geld wil besparen op de energierekening. Maar het rendement van zonnepanelen is niet altijd hetzelfde. De hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, is namelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij zonnig weer produceren zonnepanelen uiteraard de meeste energie, maar er zijn nog meer factoren die meespelen.

 

Temperatuur: niet te hoog

Zo is de temperatuur ook van invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Bij hogere temperaturen neemt de efficiëntie van zonnepanelen af, waardoor ze minder energie opwekken. Dit betekent dat zonnepanelen in de zomermaanden iets minder efficiënt zijn dan in de lente en herfst. De beste maanden zijn in het voorjaar: april, mei en juni. Dan schijnt de zon het meest, terwijl de temperaturen nog wat lager zijn.
Een ander belangrijk aspect is de lichtinval. Bij een lage zonnestand, zoals in de winter, komt het zonlicht schuiner op de panelen en wordt er minder energie opgewekt dan bij een hogere zonnestand. Daarom is het aan te raden om zonnepanelen op het zuiden te richten, zodat ze het meeste zonlicht kunnen opvangen.

 

Maar welk weertype levert dan de meeste energie op? Eigenlijk zijn zonnepanelen het meest efficiënt bij een combinatie van lichtbewolkt weer met hoge temperaturen. Dit komt doordat er bij lichtbewolkt weer nog genoeg zonlicht op de panelen valt, terwijl de temperatuur niet te hoog is. Bij zwaar bewolkt weer is er minder zonlicht beschikbaar en bij extreem hete temperaturen is de efficiëntie van de panelen lager. Bij een strakblauwe lucht kan de opbrengst van zonnepanelen afnemen door oververhitting van de panelen. Lichtbewolking kan helpen om de temperatuur van de panelen te reguleren en tegelijkertijd voldoende zonlicht te laten doordringen voor een optimale opbrengst.

 

Conclusie

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de weersomstandigheden. Op dagen met veel zonlicht, een heldere (of lichtbewolkte) lucht en lage temperaturen wekken zonnepanelen doorgaans de meeste energie op. Vooral dagen met een droge noordoostenwind, die koude en schone lucht vanuit de Noordpool naar ons land brengt, zijn ideaal voor zonne-energie. Houd er echter rekening mee dat het totale rendement van zonnepanelen nog altijd afhankelijk is van de kwaliteit van de panelen en de installatie ervan.

 

Meer informatie of dit voorjaar nog zonnepanelen laten plaatsen? Neem contact met ons op!

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer