• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Verbod op terugleverkosten in zicht

Tweede Kamer steunt voorstel

Geplaatst op 16 oktober 2024

Nu de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk eindigt in 2027, pleiten de VVD en SP in de Tweede Kamer voor een verbod op terugleverkosten, meldt de NOS. Steeds vaker brengen energieleveranciers terugleverkosten in rekening bij huiseigenaren met zonnepanelen, waardoor zonne-energie minder aantrekkelijk dreigt te worden.

 

Waarom zijn terugleverkosten een probleem?

Eigenaren van zonnepanelen mogen momenteel volledig salderen. Dit houdt in dat de stroom die zij terugleveren aan het net, verrekent mag worden met stroom die zij afnemen van het net. De terugverdientijd van zonnepanelen verkorte hierdoor flink. Met het beëindigen van de salderingsregeling in 2027 worden eigenaren van zonnepanelen gestimuleerd om meer te focussen op direct verbruik van je opgewekte energie.

 

Daarnaast brengen veel energieleveranciers terugleverkosten in rekening wanneer je stroom teruglevert aan het net. Huishoudens betalen extra om hun overtollige energie aan het net te leveren, ondanks dat zij geïnvesteerd hebben in duurzame energieoplossingen. Sandra Beckerman (SP) geeft aan dat huishoudens op deze manier “twee tot drie keer langs de kassa worden gestuurd”. Samen met VVD-collega Erkens willen zij terugleverkosten verbieden zodra de salderingsregeling verdwijnt.

 

Steun voor een verbod

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van de SP en VVD. Volgens Erkens (VVD) is het belangrijk dat de afschaffing van de salderingsregeling niet betekent dat consumenten ook nog eens worden geconfronteerd met extra kosten voor duurzame opwekking. “Als de salderingsregeling verdwijnt, moeten ook deze boetes en heffingen verdwijnen,” stelt hij. Dit zou ervoor zorgen dat het voor consumenten duidelijk blijft hoeveel zij kunnen besparen met zonnepanelen én dat de investering blijft lonen.

 

Wat betekent dit voor jou?

Investeren in zonnepanelen blijft een aantrekkelijke keuze, ook na het beëindigen van de salderingsregeling. Zonnepanelen zijn een stuk goedkoper geworden, waarbij je huis direct meer waard wordt na installatie. Zo hoef je niet te kijken naar de terugverdientijd, maar kijk je naar de investering waar je direct maandelijks bespaart op je energiekosten.

 

De vraag naar zonne-energie zal ongetwijfeld blijven, vooral nu de energieprijzen blijven fluctureren en de focus op duurzaamheid steeds sterker wordt. De stimulans om je eigen verbruik te verhogen, kan je combineren met energieopslag in een thuisbatterij. Hierdoor ga je gemiddeld van 30% naar 70% gebruik van opgewekte zonne-energie. De overige 30%? Die kan je in de winter middels een dynamisch energiecontract dekken. Zo ben je steeds minder afhankelijk van de overheid en netbeheerders.

 

Benieuwd of zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn voor jouw situatie?

Neem vandaag nog contact met ons op via 033 2087 555 of klik hier om een aanvraag te doen voor vrijblijvend advies. We helpen je graag verder met een oplossing die bij jouw past.

Terugleverkosten zonnepanelen

Verbod op terugleverkosten voor eigenaren zonnepanelen in zicht: Tweede Kamer steunt voorstel

De Tweede Kamer wil een verbod op terugleverkosten. Ook zonder salderen blijven zonnepanelen een goede investering.

Lees meer
Slimme software via app

Slim sturen voor optimaal energiebeheer

Met slimme software stem je de energie in je huis goed op elkaar af. Gewoon vanuit je broekzak! Lees meer over de slimme functies die software je bieden.

Lees meer
Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen

Handelen op de onbalansmarkt met je thuisbatterij? Begin met een goed plan

Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen lijkt aantrekkelijk, maar kent risico's zoals slijtage, complexiteit en netbelasting.

Lees meer