Omgaan met netcongestie
Energiepieken slim beheren
Netcongestie, bezitters van zonnepanelen lopen steeds vaker tegen dit probleem aan. Netcongestie op het stroomnet werkt hetzelfde als een file op de snelweg. In deze blog lees je hoe dit ontstaat en hoe SamenStromen hier voor particulieren en bedrijven nu al slim mee omgaat.
Hoe ontstaat netcongestie?
De netspanning op ons laagspanningsnet bedraagt 230V, om terug te kunnen leveren moet de spanning hoger zijn dan de actuele spanning op het laagspanningsnet. Dit betekent dat zonnepanelen 231V moeten afgeven om überhaupt terug te kunnen leveren. Wanneer meerdere zonnestroomsystemen terug leveren verhoogt de spanning op ons laagspanningsnet logischerwijze. Deze verhoogde spanning is niet problematisch tot 253V. Boven 253V kan schade ontstaan aan elektrische apparatuur en schakelt een zonnestroomsysteem zichzelf tijdelijk uit (gelukkig maar). Dit betekent dat bezitters van zonnepanelen stroom mislopen. Gelukkig heeft SamenStromen vandaag al mooie, toekomstgerichte oplossingen voor haar klanten.
Aansluiten op 3 fase
Drie fasen kan je vergelijken met drie rijbanen op de snelweg. Veel huishoudens hebben een één fase meterkast. Dit is één rijbaan. Als meerdere huishoudens terug leveren aan het stroomnet op fase één ontstaat er een file op 253V. Wij verdelen dit graag over drie rijbanen (fasen) om de spanning te verspreiden. Zo heb je de minste kans op netcongestie en kan je, in de meeste gevallen, gewoon terug leveren aan het stroomnet. Heb je een één fase meterkast? Geen probleem! Wij kunnen dit samen met jouw netbeheerder verzwaren voor het aansluiten van een zonnestroomsysteem.
Energieopslag in een thuisbatterij
Met de opslag van energie in een thuisbatterij lever je niet terug aan het stroomnet maar sla je de zelfopgewekte zonne-energie op in jouw thuisbatterij. Zo ben je minder afhankelijk van het stroomnet en de prijsschommelingen van de energieleverancier. Gecombineerd met een dynamisch energiecontract is het zelfs mogelijk om jouw energieleverancier te helpen door te laden op momenten dat het stroomnet vol is en te ontladen als het stroomnet weer voldoende ruimte heeft. Zo maak je via het handelen op de energiemarkt zelfs extra winst.
Dynamisch afschakelen
In sommige gevallen mogen bedrijven niet meer terug leveren aan het stroomnet. Indien een thuisbatterij voor nu nog te ver weg is, en je dit liever in de nabije toekomst laat installeren, kunnen wij een zonnestroomsysteem aanbieden waarbij je niet terug levert aan het stroomnet. Met dynamisch afschakelen blijf je jouw geproduceerde zonne-energie direct verbruiken in de apparaten op kantoor die dat op het desbetreffende moment nodig hebben. Indien je meer produceert dan dat jouw pand op dat moment verbruikt schakelen de micro-omvormers tijdelijk per (micro) omvormer uit.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze adviseur helpt je graag! Neem contact met ons op via 033 208 75 55 of klik hier om een aanvraag te doen.