• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Laagspanningsnet raakt vol

wat betekent dit voor jou?

Geplaatst op 12 juli 2023

Laagspanningsnet raakt vol; consumenten raken zonnestroom lastiger kwijt’, kopt de Volkskrant op 11 juli. Een vervelende boodschap voor mensen met zonnepanelen of als je zonnepanelen wil gaan aanschaffen. Is dat straks nog wel de moeite waard? En wat betekent dit als je nu zonnepanelen hebt?

 

Een vol laagspanningsnetwerk – wat betekent dat?

Een vol laagspanningsnetwerk, wat betekent dat eigenlijk? Iedereen met een gangbaar huishouden is aangesloten op het laagspanningsnetwerk. Zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds toegankelijker en steeds meer mensen hebben ze op hun dak liggen. Rond het middaguur is er altijd een piek van energie die zonnepanelen opvangen. Dit komt doordat de zon dan op zijn hoogtepunt staat en het sterkst is. Er komt dan druk op het energienetwerk en de spanning wordt hoog. Als de druk en spanning te hoog wordt, gaan de zonnepanelen uit. Ze wekken dan geen energie meer op. Dit is technisch gezien goed. Zo is het in Nederland afgesproken.

 

Wat betekent een vol laagspanningsnetwerk voor jou?

Je snapt nu waarom zonnepanelen stoppen met energie opwekken als de spanning te hoog wordt. Maar wat betekent dit als je zonnepanelen hebt? Wat merk je hier van? Voor jou als consument is het nadelig. In de tijd dat de zonnepanelen niets doen, wek je ook geen stroom op en liggen ze als het ware maar te niksen op je dak. Je mist dus productie van energie en dit voel je uiteindelijk in je portemonnee.

 

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig is dit niet alleen een gegeven. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de nadelige effecten van een vol laagspanningsnetwerk te voorkomen of te verminderen. Wij zetten een aantal tips op een rij. Zowel voor als je al zonnepanelen hebt, of als je overweegt deze aan te schaffen.

 

1. Kwaliteit van je installatie

Ben je aan het overwegen om zonnepanelen te nemen? Zorg dan voor een hoge kwaliteit van je installatie. Dit begint al in de meterkast. De meterkast is het punt waar alle energie, stroom en spanning doorheen gaat. Zorg voor een goede meterkast, die rekening houdt met alle stromen die door jouw huis lopen. 

 

2. Thuisbatterijen

Een andere optie is de thuisbatterij. Die zorgt er niet alleen voor dat jouw eigen netspanning naar beneden gaat, maar ook voor jouw hele straat. Zo kun je de overtollige stroom opslaan, en raakt het laagspanningsnetwerk minder snel overbelast. 

 

3. Energie slim verbruiken

De meest makkelijke optie om direct verlichting te geven aan het laagspanningsnetwerk, is de spanning naar beneden halen met slim verbruik. Heb je een elektrische auto? Laad deze dan rond het middaguur op. Of kijk naar andere apparaten die je gerichter op dat moment van de dag kunt gebruiken. 

 

Met deze tips kun je de spanning van elektriciteitsnet naar beneden halen, rond het middaguur. Als je dat doet, blijven je zonnepanelen wel energie opwekken. 

 

Doe de besparingscheck

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Wij denken graag met je mee. Vul onze besparingscheck in en plan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs.

Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen

Handelen op de onbalansmarkt met je thuisbatterij? Begin met een goed plan

Handelen op de onbalansmarkt met thuisbatterijen lijkt aantrekkelijk, maar kent risico's zoals slijtage, complexiteit en netbelasting.

Lees meer
Slim dynamisch energiecontract

Slim contract met dynamische energie

Ontdek de voordelen van een slim contract. Met een dynamisch energiecontract kies je altijd de voordeligste momenten voor jouw energieverbruik.

Lees meer
Slimme laadpaal

Ontdek de voordelen van een slimme laadpaal

Wil je besparen op de kosten van het opladen van je elektrische auto? Ontdek hoe je slim kunt laden en altijd profiteert van de laagste prijzen.

Lees meer