• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Extra kosten voor klanten Vandebron

Geplaatst op 17 augustus 2023

Deze week is bekend geworden dat energieleverancier Vandebron kosten in rekening gaat brengen bij eigenaren van zonnepanelen. Ze verschaffen een goede verklaring hiervoor, aangezien de kosten stijgen en zij hier mogelijk het meest onder lijden.

 

Energiekosten stijgen

Dit onthult eveneens dat je, zonder dat je er invloed op hebt, je energiekosten ziet stijgen. Er wordt simpelweg een nieuw prijscomponent geïntroduceerd, zoals ze zelf uitleggen. Hoe meer stroom je aan het net teruglevert, hoe meer je zult moeten betalen. Velen denken misschien dat ze niet veel energie terugleveren, omdat ze deze ook verbruiken. Maar deze aanname klopt niet helemaal.

 

Nieuwe kosten

Doordat we in Nederland niet het hele jaar door zon hebben, wekken veel mensen tussen maart en september veel meer energie op dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Dit creëert een buffer voor de winter, wanneer er minder energie wordt gegenereerd.

 

Hierdoor lever je tussen maart en september veel stroom terug aan het net. Deze overproductie van energie die je niet meteen verbruikt, wordt eerst aan het energienet geleverd. Het energienet fungeert als een soort batterij.

 

Voorheen werd dit verrekend via de salderingsregeling, maar de kosten voor energieleveranciers stijgen door de nadelen van deze regeling. Nu heeft Vandebron ervoor gekozen om buiten de afspraken in Den Haag om kosten toe te voegen voor eigenaren van zonnepanelen.

 

Gelukkig vallen deze kosten nog mee, maar de vraag is welke andere energieleveranciers zullen volgen en hoe deze nieuwe prijscomponent zich zal ontwikkelen.

 

Energie opslaan met thuisbatterij

Stel je produceert 8000 kWh per jaar en verbruikt deze volledig. In werkelijkheid verbruik je slechts 30% direct, terwijl de overige 70% terug het energienet in gaat. Hiervoor betaal je dan een bedrag op basis van de schaal van Vandebron.

 

Een mogelijke oplossing is zelfvoorzienend worden en meer opgewekte energie vasthouden met behulp van energieopslag in batterijen. Hiermee kun je tot wel 60% van je energieverbruik opslaan, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en de overheid.

 

Het zal hoogstwaarschijnlijk niet lang duren voordat andere energieleveranciers, zoals Vattenfall, Eneco, Essent en Engie, dezelfde maatregelen zullen nemen. Door een batterij voor energieopslag te gebruiken, heb je meer zeggenschap over de verdeling van je energie en kun je deze ook bewaren voor later gebruik.

 

 

Anne | Adviseur thuisbatterijen

Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Geplaatst op 6 mei 2024

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In deze blog leggen wij uit hoe.

Lees meer
Netcongestie

Omgaan met netcongestie

Geplaatst op 12 april 2024

Lees meer