• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken op je dak
  • Betaal achteraf

Afbouw salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk uitgesteld

Geplaatst op 4 oktober 2023

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig. SamenStromen merkt dat consumenten hierdoor langer wachten om te investeren in zonnepanelen. De behandeling van het wetvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen gaat door in de Eerste Kamer. Het lijkt daarentegen onwaarschijnlijk dat de start van de afbouw op 1 januari 2025 haalbaar is.

 

In dit artikel

  • Leggen wij uit wat de salderingsregeling inhoudt;
  • bespreken wij wat er in 2023 heeft plaatsgevonden binnen de Kamers;
  • geven wij aan waarom de startdatum voor het afbouwen van de salderingsregeling niet haalbaar is en
  • lees je waarom het juist goed is om nu te investeren in zonnepanelen.

Het huidige plan voor de afbouw van de salderingsregeling

Het plan voor de afbouw van de salderingsregeling is als volgt: tot 2025 kan je stroom dat je teruglevert aan het net één-op-één wegstrepen tegen stroom dat je inkoopt op momenten dat je niet kan profiteren van zonne-energie. Vanaf 2025 bouwt dit jaarlijks af om vervolgens vanaf 2031 alleen nog een terugleververgoeding te krijgen. De kans is zeer aannemelijk dat de afbouw van de salderingsregeling een jaar later start, in 2026. Dit betekent dat je nóg een jaar volledig kan salderen.

 

Afbouw salderingsregeling

 

Stand van zaken Eerste en Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft in februari ingestemd met het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Sindsdien ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De voortgang in de Eerste Kamer is echter traag verlopen. Dit komt mede door nieuwe verkiezingen, waardoor er een geheel nieuwe verdeling heeft plaatsgevonden. Minister Jetten heeft de eerste vragen van de senatoren beantwoord, maar eind september zijn er aanvullende vragen gesteld.

 

Vertraging in de Kamer

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft afgelopen juni gewaarschuwd dat er 16 maanden nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren. Om de huidige startdatum van 1 januari 2025 te halen had de implementatie eind september moeten beginnen. Het lijkt daarom zeer waarschijnlijk dat de afbouw niet op de geplande datum zal starten.

 

Verdien jouw zonnepanelen terug voordat de salderingsregeling is geëindigd!

Kies je nu voor zonnepanelen dan kan je hoogstwaarschijnlijk nog twee jaar volledig salderen. Dit verkort jouw terugverdientijd. Zelfs als de huidige salderingsregeling start in 2025 heb je jouw zonnepanelen terugverdiend voordat de salderingsregeling is geëindigd. Vanaf dan is het de zaak om jouw verbruik over een dag slim in te delen. Waarbij zo veel mogelijk geproduceerd stroom direct de huishoudelijke apparaten in gaat en je zo weinig mogelijk teruglevert aan het stroomnet.

 

Behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Onze adviseur, Bart Bartelds, helpt je graag verder!

zonnepanelen

Alles wat je moet weten over de salderingsregeling

Geplaatst op 24 oktober 2023

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Hoe dit precies werkt leggen we hier uit. Want ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee.

Lees meer
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Afbouw van de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk uitgesteld

Geplaatst op 4 oktober 2023

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer

Wat zijn de voordelen van een moderne meterkast?

Geplaatst op 25 september 2023

In deze blog gaan we dieper in op waarom de meterkast zo belangrijk is bij het installeren van zonnepanelen.

Lees meer