• Persoonlijk advies
 • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
 • Betaal achteraf
 • Al 15.000 daken voorzien

Btw teruggave thuisbatterij

Slim handelen met energie

Geplaatst op 28 maart 2024

Een thuisbatterij is op dit moment al rendabel met een dynamisch energiecontract. Wist je dat je de btw kan terugvragen op een thuisbatterij? Denk je er over na om jouw eigen energie op te slaan en ben je benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen? In deze blog lees je hoe dit in zijn werking gaat!

 

De combinatie met zonnepanelen

Indien je kiest voor zonnepanelen gecombineerd met een thuisbatterij ziet de btw er als volgt uit. Op jouw zonnepanelen zit 0% btw. De 21% btw wordt alleen verrekend op jouw thuisbatterij. Dit kan je terugvragen bij de belastingdienst als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een bijkomend voordeel wanneer je zonnepanelen combineert met een thuisbatterij is dat je bespaart op de arbeidskosten. Wij raden aan om de voorwaarden goed door te nemen voordat je een thuisbatterij aanschaft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Voorwaarden voor btw teruggave thuisbatterij

Om btw terug te krijgen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je bent verplicht om te handelen op de energiemarkt. Je koopt energie voor een gunstig tarief waarbij de batterij oplaadt en verkoopt dit later voor een hoger tarief en ontlaadt hierbij de batterij wanneer de vraag naar stroom hoger is. Dit kan alleen als je in bezit bent van een dynamisch energiecontract. De batterij die je aanschaft moet daarnaast de beschikking hebben over slimme software om te kunnen handelen. Om aan de btw voorwaarden te voldoen is het belangrijk dat jouw factuur en dynamisch energiecontract op dezelfde naam staan. In het kort nog een keer de voorwaarden beschreven:

 

 • Je beschikt over een dynamisch energiecontract;
 • je dynamisch energiecontract en de factuur van de thuisbatterij staan op dezelfde naam;
 • de thuisbatterij dient te beschikken over slimme software om te kunnen handelen;
 • er dient gunstig energie ingekocht en duurder verkocht te worden;
 • de koper voldoet aan de btw test.

 

btw-teruggave thuisbatterij laden en ontladen

Kleineondernemersregeling (KOR)

De Kleineondernemersregeling (KOR) kan je gebruiken als de omzet niet meer dan €20.000,- op jaarbasis is. Met handelen op de energiemarkt blijf je hier ruimschoots onder. Indien de btw op de thuisbatterij hoger is dan €2.495,- ben je verplicht €15.- per kWh opslag af te dragen tot 4 jaar na aankoop. Meer informatie over het terugvragen van de btw op de thuisbatterij vind je op de website van de Belastingdienst. In het kort de voorwaarden beschreven:

 

 • Je dient een kopie van de factuur aan te leveren;
 • je dient een kopie van het dynamisch energiecontract aan te leveren;
 • er moet bekend zijn welke software gebruikt wordt voor het handelen.

Heb je in het verleden zonnepanelen aangeschaft met de KOR? Dan moet het dynamisch energiecontract en de factuur voor de thuisbatterij op naam van de partner staan.

Hoe vraag ik mijn btw terug?

Voor nu is het proces om de btw terug te vragen voor jouw thuisbatterij nog omslachtig. In de toekomst gaat de Belastingdienst een apart proces inrichten, zoals dit vroeger voor de zonnepanelen heeft bestaan. Indien je wenst om de btw teruggave niet zelf te doen, zijn er bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Hieronder staat het stappenplan beschreven:

 

 1. Je ontvangt van ons de factuur van de installatie;
 2. je hebt een dynamisch energiecontract of sluit dit af (factuur en contract staat op dezelfde naam);
 3. je meld je aan bij de Belastingdienst als startende ondernemer. Na het aanmelden moet je een btw-aangifte doen;
 4. je krijgt binnen 6 tot 8 maanden jouw btw teruggestort op je rekening.

Totaaloplossing voor verduurzaming

Bij SamenStromen ben je aan het juiste adres voor het verduurzamen van je woning. Zo zijn wij gespecialiseerd in zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, airco’s en dynamische energiecontracten. Zo heb je alles op één plek, wel zo makkelijk!

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Onze adviseur helpt je graag! Neem contact met ons op via 033 208 75 55 of klik hier om een aanvraag te doen.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer