• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Al 15.000 daken voorzien
Thuisbatterij

Thuisbatterij installatie

Alles wat je wilt weten over de installatie van een thuisbatterij

De thuisbatterij wint snel aan populariteit – en terecht. Met een thuisbatterij sla je opgewekte zonne-energie slim op, verbruik je minder stroom van het net en ben je beter voorbereid op stijgende energieprijzen en netcongestie. Maar hoe werkt de installatie precies? Wat moet er geregeld worden, en waar moet je rekening mee houden?

 

Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen over het installeren van een thuisbatterij. Van technische vereisten tot de duur van de installatie en de rol van de installateur – je vindt hier alles wat je moet weten om goed voorbereid te zijn.,

Thuisbatterij installeren - Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt de installatie van een thuisbatterij?

In de meeste gevallen duurt de installatie één werkdag. Bij complexe situaties, zoals specifieke aanpassingen aan de meterkast, kan het iets langer duren.

Hoe verloopt de installatie van een thuisbatterij?

De installatie bestaat meestal uit het plaatsen van de batterij, het aansluiten op de meterkast en het configureren van de bijbehorende software of app. Dit wordt uitgevoerd door een gecertificeerde installateur.

Kan ik een thuisbatterij zelf installeren?

Voor de installatie van een thuisbatterij raden we aan om een professional in te schakelen. SamenStromen heeft erkende installateurs, waardoor je zeker weet dat alles veilig en volgens de geldende normen wordt geïnstalleerd.

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van een thuisbatterij?

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig, tenzij het pand een monument is of in een beschermd stadsgezicht ligt. De installateur kan dit voor je controleren.

Waar wordt de thuisbatterij geplaatst?

De thuisbatterij wordt vaak geplaatst in een garage, technische ruimte of bijkeuken. De locatie moet goed geventileerd en vorstvrij zijn, met voldoende ruimte en bereikbaarheid voor onderhoud.

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

Dit hangt af van je energieconsumptie en de capaciteit van je zonnepanelen. Bij SamenStromen helpen wij je graag de juiste grootte voor jouw behoeften te bepalen.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het type en gebruik, maar veel moderne batterijen hebben een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Hoe onderhoud ik mijn thuisbatterij?

Moderne thuisbatterijen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Het is echter belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele problemen en de aanbevelingen van de fabrikant te volgen.

Is mijn woning geschikt voor een thuisbatterij?

Vrijwel elke woning met een eigen meterkast is geschikt. Wel is het belangrijk dat je een veilige en geschikte plek hebt voor de batterij, en dat er voldoende capaciteit is in de groepenkast.

Moet mijn meterkast worden aangepast voor de installatie?

Soms wel. Als je meterkast verouderd is of onvoldoende ruimte biedt voor de aansluiting van de batterij, dan voert de installateur aanpassingen uit.

Kan ik de thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Ja, dat is juist een van de grootste voordelen. De batterij slaat overtollige zonne-energie op, zodat je deze later op de dag of ’s nachts kunt gebruiken.

Kan ik de thuisbatterij in de toekomst uitbreiden?

Ja, veel systemen zijn modulair en kunnen worden uitgebreid met extra batterijen of functionaliteiten, zoals koppeling met een laadpaal of energiemanagementsysteem.

Wat gebeurt er bij een stroomstoring?

Sommige thuisbatterijen bieden een noodstroomfunctie (back-up), zodat je tijdens een storing bepaalde apparaten van stroom kunt blijven voorzien. Dit is afhankelijk van het type batterij.

Hoe weet ik of de installatie veilig is uitgevoerd?

Na de installatie ontvang je een opleveringsrapport en/of certificaat van keuring. Ook wordt alles getest voordat het systeem in gebruik wordt genomen.

Kan een thuisbatterij worden gebruikt in combinatie met netstroom en een zonne-energiesysteem?

Ja, een thuisbatterij werkt prima samen met zowel netstroom als een zonne-energiesysteem. Dit staat bekend als een hybride energiesysteem.

Kan ik een servicecontract afsluiten alleen voor een thuisbatterij?

Het is mogelijk om een servicecontract alleen voor je thuisbatterij af te sluiten. In dit geval zijn de kosten voor Slim opslaan 6,99 per maand.

Hiervoor ontvang je het SamenEssentieel servicecontract.

Kan ik met een thuisbatterij volledig off-grid gaan?

Technisch gezien is het mogelijk, maar het hangt af van je energiebehoeften en de capaciteit van je batterij en hernieuwbare energiebronnen. Voor veel huishoudens is het praktischer om een combinatie van grid-energie en opslag te gebruiken.

Kan ik mijn hele huis van stroom voorzien met een thuisbatterij?

Hoewel een thuisbatterij veel voordelen heeft, zijn de meeste thuisbatterijen momenteel niet groot genoeg om een heel huis gedurende lange periodes van stroom te voorzien. Ze zijn meestal bedoeld voor het opslaan van energie voor een kortere tijdsperiode of als back-up stroomvoorziening.

Hoe werkt een thuisbatterij na het kopen in combinatie met zonnepanelen?

De thuisbatterij slaat de overtollige energie op die door je zonnepanelen wordt opgewekt. Wanneer je energie nodig hebt en je zonnepanelen geen stroom leveren (bijvoorbeeld ’s avonds), kun je deze opgeslagen energie gebruiken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de overtollige energie van je zonnepanelen op. Wanneer je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen op dat moment opwekken, levert de batterij de benodigde stroom. Zo maak je optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie.
Onze thuisbatterijen zijn veilig. Ze gebruiken lithium-ionbatterijen, vergelijkbaar met die in mobiele telefoons en elektrische voertuigen.

Waarom een thuisbatterij?

Terugleveren en salderen is niet gratis. Als je energie met zonnepanelen opwekt, is energie opslaan de slimste vervolgstap. Met een thuisbatterij sla je jouw energie op en gebruik je dit op momenten dat stroom het duurst is.

Installatie thuisbatterij

Slim opslaan met een dynamisch energiecontract

Wil je meer controle over je energieverbruik en kosten besparen? Ontdek hoe je met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract slim je eigen zonne-energie opslaat.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer
Thuisbatterij

Btw teruggave thuisbatterij

Wist je dat je de btw op een thuisbatterij kunt terugvragen? We leggen graag uit hoe je slim kunt besparen met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract.

Lees meer