• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

De voordelen van zonne-energie

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk, ook in de toekomst!

Geplaatst op 17 januari 2024

Zonne-energie kwam de afgelopen tijd negatief in het nieuws. De onzekerheid omtrent de salderingsregeling, zijn mijn zonnepanelen dan nog wel rendabel? Kan het stroomnet de hoeveelheid zonne-energie wel aan? Is er nog wel ruimte voor zonnepanelen? Wij beantwoorden graag deze vragen en vertellen je waarom zonne-energie aantrekkelijk blijft, nu én in de toekomst!

 

De groei van zonne-energie

Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen. Zo heeft ruim één op de vier huishoudens op dit moment zonnepanelen. De stijgende energieprijzen stimuleerden huishoudens om zonnepanelen aan te schaffen. Een lagere energierekening en een kortere terugverdientijd zorgden voor een dusdanig hoge vraag naar zonnepanelen dat consumenten vaak een half jaar mochten wachten op installatie van een zonnestroomsysteem. Nu de markt is gestabiliseerd ziet men de ‘cowboys’ verdwijnen en blijven de gevestigde installateurs die kwaliteit bieden én betrouwbaar zijn over om de vraag naar zonne-energie te behandelen.

 

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. De zonne-energie die je produceert en direct verbruikt, hoef je niet meer af te nemen bij jouw energieleverancier. Het overschot aan geproduceerde zonne-energie lever je terug aan het stroomnet. Daar kan je nu nog volledig van profiteren met de huidige salderingsregeling. De afbouw van het salderen komt later aan bod.

 

Ben je van plan om na een aantal jaar te verhuizen? Dan ben je verplicht om een energielabel te hebben. Een energielabel geeft informatie over de energieprestaties van jouw woning. Wist je dat zonnepanelen ervoor zorgen dat een energielabel vaak één tot twee stappen hoger uitvalt.

 

Zonnepanelen zorgen voor een waardevermeerdering van jouw huis. Een gemiddeld zonnestroomsysteem zorgt al gauw voor een waardevermeerdering van €5.000,- tot €10.000,-. Daarnaast is het aantrekkelijk voor kopers aangezien de energiekosten omlaag gaan en de kans groter is op een hogere hypotheek als je gaat voor een duurzame woning.

 

De afbouw van de salderingsregeling

De startdatum van 1 januari 2025 is niet haalbaar. Ondanks dat nog niets definitief is vastgesteld omtrent de afbouw van de salderingsregeling mag de consument er vanuit gaan dat de afbouw wordt uitgesteld. Er zijn namelijk 16 maanden nodig om een wetsvoorstel te implementeren. Daarvoor zijn we nu al vier maanden te laat. Indien je nu kiest voor zonnepanelen heb je jouw zonnestroomsysteem daarnaast al terugverdiend voordat de salderingsregeling volledig is afgebouwd.

 

Een vol stroomnet

Als een woning te veel energie opwekt met zonnepanelen wordt het stroom teruggeleverd aan het stroomnet. De afgelopen jaren was er een enorme groei in het aantal zonnepanelen. Hierdoor raakt het stroomnet voller en is het mogelijk dat jouw (micro) omvormers zich tijdelijk uitschakelen. Het is mogelijk om dit probleem te verhelpen met een thuisbatterij of efficiënter gebruik te maken van jouw geproduceerde zonne-energie.

 

Profiteer van gratis stroom

De huidige terugverdientijd ligt rond de 4,5 jaar. Hier wordt rekening gehouden met de start van de salderingsafbouw in 2025. De kans is zeer aannemelijk dat de afbouw een jaar later van start gaat, waardoor je een extra jaar kan profiteren van volledig salderen! Een zonnestroomsysteem gaat gemiddeld 25 jaar mee. Nadat je jouw zonnestroomsysteem hebt terugverdiend geniet je dus van ruim 20 jaar gratis stroom!

 

Businesscase met de huidige salderingsregeling

Als voorbeeld gebruiken wij een zonnestroomsysteem met 9 Enphase micro-omvormers. De investering in dit systeem is €5.000,- en binnen 4,8 jaar terugverdiend. Als uitgangspunt gebruiken wij de huidige elektriciteitskosten per kWh van €0,37. De jaarlijkse stijging van energiekosten is 1%. De geschatte opbrengst in kWh per jaar is 2.848 kW.

Businesscase huidige salderingsregeling

Benieuwd naar de mogelijkheden of heb je nog vragen omtrent alle voordelen die zonne-energie met zich meebrengt? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem contact met ons op via 033 208 75 55 of klik hier om een aanvraag te doen!

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer