• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Wat zijn de voordelen van een moderne meterkast?

We bespreken de voordelen van een moderne meterkast en hoe Samenstromen je meterkast up-to-date gaat brengen.

Geplaatst op 25 september 2023

Zonnepanelen dragen bij een groenere toekomst. Er is één belangrijk onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien bij zonnepanelen: de meterkast. In deze blog gaan we dieper in op waarom de meterkast zo belangrijk is bij het installeren van zonnepanelen. We bespreken de voordelen van een moderne meterkast en hoe Samenstromen je meterkast up-to-date gaat brengen.

 

De rol van meterkasten binnen zonnepaneelinstallaties

Een meterkast is het hart van je elektrische systeem. Hier wordt de stroom van het elektriciteitsnet verspreid naar verschillende delen van je huis. De opgewekte stroom van je zonnepanelen moet ook goed worden verdeeld of worden terug geleverd. De meterkast moet meer stroom verwerken, daarom is het van belang dat de meterkast voldoet aan alle normen.

 

De voordelen van een moderne meterkast
Volgens Techniek Nederland zijn er in Nederland honderdduizenden woningen met een verouderde meterkast. Vaak zijn verouderde meterkasten niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogen zoals zonnepanelen, laadpalen of energieopslag in thuisbatterijen. Daarnaast heeft een nieuwe meterkast meer voordelen:

 

  • Verbeterde veiligheid: Verouderde meterkasten kunnen onveilig zijn. Ze zijn vaak niet geschikt voor steeds meer elektrische apparaten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een airco of warmtepomp; ook elektrisch koken wordt populairder. Ook de vraag naar laadpunten voor elektrische auto’s, zonnepanelen en thuisbatterijen neemt toe. Dit zorgt voor overbelasting van meterkast, met als gevolg oververhitting. Door oververhitting kunnen onderdelen van de meterkast uitvallen, kabels doorbranden en kan er zelfs brand ontstaan in huis. Nieuwe meterkasten zijn goed beveiligd tegen overbelasting.
  • Efficiëntie: Een moderne meterkast kan de efficiëntie van jouw elektrische systeem verbeteren, hierdoor kan je energie en kosten besparen. Onze nieuwe meterkasten kunnen wij uitvoeren met techniek waarmee je realtime je energieverbruik, teruglevering en opwekking door de zonnepanelen kunt monitoren. In de app is dit overzichtelijk te zien. Daarmee kun je bewuster worden van je energiegebruik.
  • Toekomstproof: Het vervangen van je meterkast is een slimme zet om klaar te zijn voor de toekomst. Bij het vervangen van de meterkast kijken wij altijd naar wat nu nodig is en geven advies over eventuele toekomstige aanpassingen.

Het advies van Samenstromen

Samenstromen levert oplossingen op maat; we kijken hoe we in jouw situatie het beste kunnen werken. We gebruiken tijdens het adviesgesprek onze expertise om te beoordelen we of jouw meterkast vervangen dan wel aangepast moet worden. Onze adviseurs zullen de mogelijkheden met je bespreken.

 

Is jouw meterkast niet geschikt voor zonnepanelen? Dan is het aanpassen of vervangen een goede manier om toch van de zon te kunnen profiteren. We zorgen ervoor dat de meterkast voldoet aan de laatste veiligheidsnormen. Dit wordt allemaal op dezelfde dag gedaan als de installatie van je zonnepanelen, zodat je niet nog een keer extra thuis hoeft te blijven.

 

Waarom wachten? Verander je energievoorziening vandaag nog!

Het vervangen van je oude meterkast heeft duidelijke voordelen. Het verbetert niet alleen de efficiëntie en veiligheid van je energiegebruik, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst.

Dus, waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en laat onze zonnepaneelinstallateurs je begeleiden bij het vervangen van je oude meterkast. Jouw energie, jouw toekomst. Begin hier!

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer