• Persoonlijk advies
  • Binnen 4-6 weken geïnstalleerd
  • Betaal achteraf
  • Al 15.000 daken voorzien

Moeten we wennen aan stroomuitval?

Wij vertellen je meer.

Geplaatst op 31 januari 2024

De woning verlichten met kaarsen, je televisie niet meer kunnen gebruiken en water verwarmen op vuur. Kan jij het je voorstellen? Onze samenleving staat letterlijk en figuurlijk ‘aan’ door gebruik van stroom. Toch moeten we steeds vaker rekening houden met stroomuitval. In Barneveld werden inwoners al gewaarschuwd over dit risico: kortstondige stroomuitval die overdag plaatsvindt door overbelasting op het net. In deze blog lees je wat er aan de hand is.

 

Overbelasting op het net

Het goede nieuws is dat er in Nederland snel wordt verduurzaamd. Zo zijn er steeds meer zonnepanelen, waterpompen en elektrische auto’s. Het minder goede nieuws is dat dit effect heeft op ons stroomnet. Het net kan de teruglevering (van zonnepanelen) en het verbruik steeds minder goed aan. Gemeente Barneveld zegt dat de stroomuitval op dit moment nog meevalt maar dat dat vanaf 2026 kan veranderen. Nieuwe woningen en laadpalen zouden niet meer aangebracht kunnen worden op het net, vult ze aan. Ook zou stroom kunnen uitvallen op momenten dat er veel wordt verbruikt.

 

Is er een oplossing?

De Gemeente van Barneveld zet in op ‘verbruiksmanagement’. Dat houdt simpelweg in dat ze inwoners instructies geeft over de beste momenten om te verbruiken. Zo weten inwoners precies op welk moment ze het beste hun wasdroger of vaatwasser kunnen aanzetten, zonder het risico op stroomuitval te lopen. De sleutel tot succes? Wanneer zoveel mogelijk verspreid en gestuurd wordt.

Mocht de stroom toch uitvallen, gaat het gelukkig om kortstondige momenten en niet om hele dagen. Op dit moment lijken de plannen al klaar te liggen over het inzetten van meer ‘management’. Barnevelders kunnen binnenkort rekenen op meer informatie.

 

Wat kan ik zelf doen?

Wij helpen je graag op weg met tips over hoe je de kans op stroomuitval kunt verkleinen. Ook vertellen we je graag over onze “slimme” installaties, om stroom zoveel mogelijk te sturen of zelfs op te slaan. Meer weten? Lees dan onze blog “Laagspanningsnetwerk raakt vol. Wat betekent dit voor jou”?  

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling wordt afgeschaft in 2027: wat betekent dat voor mensen met zonnepanelen?

De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig.

Lees meer
Thuisbatterij

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. In dit blog leggen wij uit hoe.

Lees meer